Yunet
 

Društvo

Potpisan sporazum o otvaranju lektorata za češki jezik na Filozofskom fakultetu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. maj 2022. • 16:35 •

Potpisan sporazum o otvaranju lektorata za češki jezik na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, danas je potpisan sporazum o saradnji između JCMM-a (Južnomoravskog centra za međunarodnu mobilnost) i Filozofskog fakulteta kojim će se u okviru Centra za jezike Fakulteta organizovati lektorat za češki jezik.

Lektorat će izvoditi nastavu češkog jezika i uvoda u češku kulturu za studente svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Do potpisivanja sporazuma došlo je na inicijativu JCMM-a, a uz podršku Masarikovog Univerziteta i Ambasade Republike Češke u Beogradu.
Prisutnima su se obratili  ambasador Češke u Srbiji, nj.e.Tomaš Kuhta, Žolt Sakalaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prof. dr Ivan Mali sa Masarikovog univerziteta, prof. dr Sabina Halupka Rešetar, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, direktor JCMM-a Miloš Sifalda i prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta, u svojstvu domaćina.
Svi govornici su istakli značaj osnivanja ovakvog lektorata, ne samo za kulturu, već i za ekonomiju. Ukazano i je i na značaj zaštite i čuvanja prava nacionalnih manjina i  nacionalnih zajednica u Vojvodini, ali i na bogatsvo različitosti i jezika koji se neguju na Filozofskom fakultetu.
Pored predstavnika JCMM-a i Masarikovog Univerziteta, u češkoj delegaciji bilo je i pet predstavnika Južnomoravske pokrajine.
Gosti su nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, obišli i Seminarsku biblioteku za slovakistiku (u koju će biti smeštene i poklonjene knjige i udžbenici na češkom jeziku) i obišli malu izložbu knjiga na češkom jeziku i prevoda sa češkog jezika koju je pripremila Biblioteka Filozofskog fakulteta.





 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad