Yunet
 

Društvo

Novi Sentandrejski park u Primorskoj ulici

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. maj 2022. • 14:20 •

Novi Sentandrejski park u Primorskoj ulici

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Tjurdenjevim prisustvovao otvaranju Sentandrejskog parka u Novom Sadu.

Oni su zajedno sa predsednikom Ekološkog udruženja „Zeleni sad“ Milošem Stojanovićem koje je nosilac projekta, obišli novu parkovsku površinu, učestvovali u simboličnoj sadnji drveća i zelenila, i prisustvovali revijalnoj košarkaškoj utakmici najmlađih predstavnika Košarkaškog Saveza Srbije. Uređenje tog parka u Primorskoj ulici je podržala kompanija NIS u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, a projekat je realizovan u saradnji Udruženja „Zeleni sad“ sa JKP „Gradsko zelenilo“,  Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad.
- Svake godine sa kompanijom NIS zajedno organizujemo bar jedan projekat, a u prethodnoj deceniji smo realizovali brojne aktivnosti iz različitih društvenih oblasti. U projektu „Zajednici zajedno“ u 2021. godini smo se fokusirali na oblast zaštite životne sredine, a rezultat vidimo danas, u uređenoj parkovskoj površini i sportskim terenima u Primorskoj ulici. Hvala Naftnoj industriji Srbije na tome što svake godine izdvajaju deo svog profita i vraćaju ga zajednicama u kojima posluju. Novi Sad je, kao sedište kompanije u našoj zemlji, prirodno visoko pozicioniran na toj mapi investicija. Sentandrejski park ima veliki značaj za žitelje, ne samo Slane bare gde se nalazi, već i Klise i Vidovdanskog naselja. Neiskorišćena i potpuno neuređena površina, danas je dobila pravi kvalitet i sadržaj, jer je na parceli od oko tri hektara primenjena najsavremenija tehnologija i postavljen moderan urbani mobilijar, uz nove zasade drveća i zelenila. Hvala Udruženju „Zeleni sad“ na čiju smo inicijativu ovo realizovali sa kompanijom NIS i svakako ćemo nastaviti da realizujemo ovakve projekte zajedno sa civilnim sektorom - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
Konkretno, u 2021. godini NIS je izdvojio sredstva u iznosu od 13,5 miliona dinara u okviru programa „Zajednici zajedno 2021“ kojim je rekonstruisan i uređen postojeći park. Do sada je ta kompanija putem različitih društveno-odgovornih projekata u grad Novi Sad uložila preko 315 miliona dinara.
Direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev je istakao da se odgovornim poslovanjem doprinosi boljem kvalitetu životne sredine.
- Zato NIS ostaje posvećen naporima da doprinese napretku zajednice i trudimo se da aktivno učestvujemo u njenom razvoju. Posebno smo ponosni na prijateljstva koja negujemo sa lokalnim zajednicama širom Srbije i sa kojima realizujemo brojne projekte u korist građana. Naša saradnja sa Novim Sadom pravi je primer takvog partnerstva. Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas u prilici da svečano otvorimo ovaj ekološki park za koji verujemo da će svim posetiocima, posebno deci, doneti brojne radosne trenutke. Svako od nas ima potencijal da doprinese napretku zajednice. Naša vizija je da radimo u korist generacija koje dolaze i tom cilju ostajemo posvećeni i u budućnosti – rekao je Kiril Tjurdenjev.
Nakon sprovedenog glasanja građana, park je nazvan Sentandrejski park, a u njemu se nalaze dečje igralište, sportski tereni i teretana na otvorenom, kao i urbani mobilijar. Postavljena je i solarna rasveta i pametna klupa koje će koristiti obnovljive izvore energije, dok su u cilju ozelenjavanja parkovske površine zasađene autohtone vrste lišćarskog i četinarskog drveća.
Predsednik Ekološkog udruženja „Zeleni sad“ Miloš Stojanović je naglasio da sve u parku funkcioniše na solarnu energiju, i pozvao građane da posete ovu novu parkovsku površinu.
- Možemo smao da budemo ponosni na to što deci ostavljamo lepšu i čistiju budućnost – rekao je Miloš Stojanović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena