Yunet
 

Društvo

Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. maj 2022. • 15:16 •

Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Rodio se 28. decembra 1610. godine, od pobožnih i blagočestivih pravoslavnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju su mu roditelji dali ime Stojan. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice i kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.
Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdoš odakle je utvrđivao u pravoslavlj u vernike. Kada su Turci razorili Tvrdoš, svetitelj se preselio u manastir Ostrog, gdje je nastavio svoj opasni podvižnički život.
Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. Pravoslavni vjernici ovog svetitelja poštuju i svetkuju u svim srpskim zemljama. U narodu je Sveti Vasilije poznat po svom podvižništvu i mnogobrojim čudotvornim iscjeljenjima.
Pod Ostrogom, u Crnoj Gori, liturgiju je služio patrijarh Porfirije u prisustvu desetine hiljada ljudi.
U liturgijskoj besedi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da smo se sabrali oko Svetog Vasilija kako bismo se vratili sebi, ispovedili, pokajali.
– Svakom čoveku se nešto suštinski desilo i kada dođemo ovde znamo da je volja Božja da oni koji se uzdaju u njega imaju život večni. Nismo samo meso, krv, kost, materija. Ovde znamo da smo složeno i opet jedinstveno biće. Svetitelji Božji, a među njima i Sveti Vasilije, potvrđuju da je čovek sazdan kao duhovno biće. Reč Božja za nas je zapovest –  kazao je patrijarh Porfirije.
Vernici, koji su još juče krenuli iz Podgorice i drugih zemalja regiona, stigli su rano jutros do manastira Ostrog, a neki su tu i prenoćili.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena