Yunet
 

Društvo

Počela izgradnja novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa u luci Novi Sad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. maj 2022. • 12:15 •

Počela izgradnja novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa u luci Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem prisustvovao početku izgradnje novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u Luci Novi Sad.

Tom prilikom simbolično je postavljena i vremenska kapsula sa porukama koja je integrisana u betonski element koji će biti korišćen u izgradnji vertikalnog keja. Kako je rečeno tokom posete zvaničnika, danas brodovi koji pristaju u luku Novi Sad, to čine uz obalu, a novom investicijom biće moguće da brodovi pristaju direktno uz nivo keja. Direktor „DP World“ Novi Sad Klaudio Negreanu je rekao da je „DP Novi Sad“ jedini lučki operater koji je od nedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. Takođe, biće omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah postavljaju na kamion ili na voz, jer će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.
- Ovo je velika investicija u infrastrukturi našeg grada i države koja će poboljšati naše privredne kapcitete i omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama. Drago mi je što u ovim izazovnim vremenima kompaniji „DP World“ ne opada poslovna aktivnost. Oni plaćaju porez, a mi od tog novca gradimo vrtiće i asfaltiramo ulice, zaposleni dobijaju plate, sve je veoma povezano. Koridor 7 postaje sve značajniji za ekonomiju i turizam, a kako čujem ovde od nadležnih izbalansiran je odnos uvoza i izvoza, čemu doprinose dobra pozicija Novog Sada i ova snažna poljoprivredna regija – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.
Prema rečima ministra Momirovića, ulaganje u Luku Novi Sad je u interesu privrede Srbije, kao i saradnja sa kompanijom „DP World“ koja se obavezala da uloži 30 miliona evra u razvoj Luke.
- Za dve godine ovde ćemo imati jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi i biće izgrađeno devet silosa kapaciteta 40 000 kubnih metara. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija u rečnu infrastrukturu, tako da ćemo ulagati u Bogojevo, Sremsku Mitrovicu, Prahovo i Beograd. Ovo je još jedan dokaz da je Srbija poželjno mesto za ulaganje svetskih kompanija – naglasio je Momirović.
Kako se moglo čuti na događaju, ovo će biti najveći radovi u istoriji Luke Novi Sad, a deo su ukupnih investicija „DP World“ Novi Sad. Ta kompanija kupila je novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod Albatros koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku, a izgradila je i putnički terminal za Novi Sad u koji je uloženo više od 500 000 evra.
- Dunav je najvažnija reka za transport u Evropi i zato ulažemo sredstva u nove sadržaje u Luci Novi Sad kako bismo je učinili najvažnijim terminalom na Dunavu, što je od velikog značaja za srpsko tržište, ali i za širi region - izjavio je Klaudio Negreanu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad