Yunet
 

Društvo

U Pokrajinskoj vladi obeležene 174 godine od održavanja Majske skupštine

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. maj 2022. • 20:30 •

U Pokrajinskoj vladi obeležene 174 godine od održavanja Majske skupštine

Svečanom akademijom večeras je u Pokrajinskoj vladi obeležena 174. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

„U istorijskom kalendaru našeg zajedničkog sećanja i poštovanja 15. maj je nezaobilazan dan, dan kada se srpski narod odlučio za put slobode, očuvanja sopstvene samobitnosti i jednakosti sa svim drugim narodima sa kojima je živeo – put Srpske Vojvodine“, rekao je Mirović.
Srpsku Vojvodinu na Majskoj skupštini formirala je, kako je naveo, čvrsta volja naroda predvođena velikanima kao što su patrijarh Josif Rajačić, general Đorđe Stratimirović i Jovan Subotić, da bi ona 1860. godine bila formalno ukinuta, ali je ostala u srcu srpskog naroda.
Svetozar Miletić je, podsetio je predsednik, u decenijama koje su usledile, zajedno sa novom plejadom velikana poput Mihajla Polit-Desančića, Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja i Jaše Tomića, poveo narod u novu borbu za stara načela – načela jednakosti, slobode, ravnopravnosti i napretka za sve sa kojima je srpski narod tada živeo i danas živi na ovom prostoru, a kruna te borbe je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.
„Načela na kojima je formirana Srpska Vojvodina jesu načela na kojima se i danas zasniva život svih nas koji ovde živimo, a Vojvodina i naša Srbija su, za razliku od nekih prošlih godina, uprkos iskušenjima koja danas potresaju ceo svet, mesto ekonomskog prosperiteta. Ta i takva Vojvodina, čiji temelji sežu do 15. maja 1848, naš je zajednički cilj, odgovornost i obaveza i mi ćemo je baš takvu čuvati i sačuvati na načelima Svetozara Miletića i Jaše Tomića“, istakao je predsednik Mirović.
Povodom 15. maja, dana od pokrajinskog značaja, Mirović je na svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ ovogodišnjim laureatima – prof. dr Momiru Mikovu, odnosno Gordani Đurđević Dimić.
„Dodelom ovog visokog priznanja ukazana mi je velika čast, još jednom podsećajući me da jedino umetnik koji je ukorenjen u svom narodu, ponosan na njegovu nacionalnu istoriju i heroizam, može da crpi snagu za svoju umetnost“, rekla je Gordana Đurđević Dimić.
Prof. dr Momir Mikov rekao je da je priznanje koje mu je pripalo dokaz da nisu uzalud potrošene decenije rada koje su iza njega, ali i priznanje da je bio na pravom putu kada je pre 38 godina počeo da se bavi naučnim radom.
Uoči akademije, u Skupštini AP Vojvodine, otvorena je Spomen-soba posvećena najznačajnijim događajima i ličnostima današnje AP Vojvodine, čija dela su doprinela izgradnji slobode, ravnopravnosti i napretka kao temeljnih principa i stubova naše otadžbine. Otvaranje Spomen-sobe finansirala je Pokrajinska vlada.
Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanacković, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predstavici gradova i opština u Vojvodini, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina i drugi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad