Yunet
 

Društvo

Opština Vrbas obeležila Svetski dan za kulturnu raznolikost

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 22. maj 2022. • 12:50 •

Opština Vrbas obeležila Svetski dan za kulturnu raznolikost

U sklopu obeležavanja 22. maja Svetskog dana za kulturnu raznolikost i dijalog, članica Opštinskog veća Vrbasa Jasna Bjelica posetila je pastora Sašu Subotina, koji se bavi opismenjavanjem dece iz socijalno osetljivih grupa.

Bjelica je podržala Subotinov rad, i uručila mu pakete podrške sa grafitnim olovkama, drvenim bojicama, zarezačima, flomasterima i sveskama.
- Vrbas je opština u kojoj složno živi više od 22 nacije i u kojoj ne ističemo različitosti nego negujemo posebnost. Pismenost predstavlja najveći kapital savremenog čoveka, i izuzetno su važni pojedinci koji ulažu trud i napor da doprinesu opismenjavanju dece iz socijalno osetljivih grupa. To što Subotin radi je zaista za svaku pohvalu. Naš današnji susret je samo mali znak podrške, a opština Vrbas ulaže velike napore i sredstva i u obrazovanje i u socijalnu i dečiju zaštitu - rekla je Bjelica.
Ona je istakla da je budžet za obrazovanje povećan na 457 miliona dinara, kao i da su izdvajanja za porodicu i decu, najveća u istoriji opštine.
- Lokalna samouprava nastoji da stvori ambijent i uslove da Vrbas bude mesto koje nudi dobre perspektive za karijeru i život. Podržavamo brojne kulturne manifestacije. Za socijalnu i dečiju zaštitu izdvojili smo 133 miliona dinara. Iz budžeta izdvajamo sredstva za podsticanje nataliteta, za podršku i smeštaj učenika, regresiramo troškove boravka dece u vrtićima, finansiraju se putni troškovi za decu sa posebnim potrebama, subvencionišemo prevoz učenika i studenata, a obezbeđujemo sredstva za nabavku školskog pribora za decu bez roditeljskog staranja, nabavku ogreva i novčanu pomoć za socijalno ugrožene kategorije. To je samo deo mera koje sprovodimo, a planiramo da aktivnosti usmerene na brigu o prodici i deci u budućnosti još više unapredimo - rekla je Bjelica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena