Yunet
 

Društvo

Mirović i ambasador Francuske razgovarali o ekonomskoj saradnji i zelenoj agendi

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. maj 2022. • 12:19 •

Mirović i ambasador Francuske razgovarali o ekonomskoj saradnji i zelenoj agendi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblastima ekonomije i zaštite životne sredine.

Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni i tradicionalno prijateljski odnosi između Srbije i Francuske važna osnova za saradnju u svim sferama.
Predsednik Mirović istakao je da AP Vojvodina ima dobre odnose sa francuskim regionima, pre svih sa Departmanom Valdoaz, ali i sa brojnim udruženjima i francuskim institutima.
Na sastanku je bilo reči i o novim modelima produbljivanja saradnje u oblastima inovacija i kulture, u kojima, prema oceni sagovornika, ima mnogo potencijala.
Ambasador Košar je u razgovoru iskazao želju za daljim intenziviranjem odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, ocenjujući da AP Vojvodina ima velike mogućnosti, te da je dobro mesto za investiranje.
Nakon sastanka, Mirović i Košar otvorili su u Skupštini AP Vojvodine seminar „Održivo upravljanje vodom: od otpadnih voda do stvaranja vrednosti“, koji se održava u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Ambasade Francuske, u okviru projekta „Ekoopština“, sa ciljem utvrđivanja postojećeg stanja i predstavljanja primera dobre prakse kada je reč o lokalnom upravljanju vodama.
„Adekvatno upravljanje pre svega otpadnim vodama jeste pitanje od značaja za celokupno društvo i važno je da o tome govorimo. Ova konferencija je veoma značajna jer će predstavnici lokalnih samouprava imati priliku da steknu nova znanja i povežu se sa predstavnicima francuskih kompanija, opština i gradova“, izjavio je predsednik Mirović.
Prema njegovim rečima, ovaj skup je i na tragu napora Pokrajinske vlade u cilju unapređenja života u Vojvodini u oblasti zaštite životne sredine.
„U budućnosti nas očekuje još ozbiljniji rad u ovoj oblasti, jer ako želimo da postanemo deo evropske zajednice, moramo još predanije raditi na podizanju ekoloških standarda. Ovo pitanje tiče se naše budućnosti i dotiče i našu decu i njihovu budućnost“, izjavio je Mirović.
Ambasador Košar je nakon otvaranja seminara istakao da je cilj skupa da omogući susret lokalnih samouprava Francuske i Srbije, kao i francuskih kompanija, kako bi se zajedno ponudili odgovori na sve ekološke izazove sa kojima se svet susreće.
Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić rekao je da se današnja konfrencija bavi temama upravljanja vodom, otpadom, energetskom efikasnošću poslovnih i stambenih obejkata i razvijanjem koncepta pametnih gradova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad