Yunet
 

Društvo

Srbija odlučna u borbi za bolju demografsku sliku

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. maj 2022. • 16:41 •

Srbija odlučna u borbi za bolju demografsku sliku

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić istakla je, na predstavljanju Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine: „Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene“, da je Vlada Republike Srbije posvećena iznalaženju različitih rešenja sa ciljem usporavanja ili ublažavanja posledica demografskih promena i uklanjanju najznačajnijih faktora koji do njih dovode.

Ministarka Kisić je rekla da je problem depopulacije neiscrpan i aktuelan već decenijama, kao i da predstavlja jedan od glavnih prioriteta rada Vlade Srbije i u narednom periodu.
Kako je navela, Srbija ovim izveštajem, kojim se sagledava fenomen depopulacije na sveobuhvatan način, iskazuje spremnost da se uključi u borbu za najvredniji resurs današnjice - ljude i njihov potencijal, kao osnove razvoja svakog modernog društva.
Kisić je podsetila da je Republika Srbija mnogo toga uradila na podsticaju nataliteta kroz podršku porodicama i majkama, kao što su povećanje finansijske podrške, posebno za prvo dete, podrška parovima pri vantelesnoj oplodnji,  finansijska podrška majkama za kupovinu stana, a kako je dodala, nastaviće i da na tržište rada, kroz aktivne mere zapošljavanja, još intenzivnije uključuje i teže zapošljive kategorije stanovništva.
Takođe, ocenila je da je od velikog značaja i Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim se po prvi put na sveobuhvatan način uređuje oblast socijalnog preduzetništva i podstiče njegov dalji razvoj.
Kisić je istakla da je mnogo urađeno i na uključivanju mladih na tržište rada, posebno kroz program „Moja prva plata“, a predstoji i implementacija programa „Garancija za mlade“.
 „Cilj  Vlade Srbije je usmeravanje svih kapaciteta ka poboljšanju demografske slike, podsticaju rađanja, negovanju porodica, briga o starima, stvaranju ambijenta za unapređenje kvaliteta života naših građana,  kako bi naša Srbija bila još jača i naprednija“, zaključila je ministarka Darija Kisić.
Izradu Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine, pokrenuli su Vlada Republike Srbije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena