Yunet
 

Društvo

Vučinić: Politikanstvu nije mesto u školama, đaci žrtve političke kampanje

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. jun 2022. • 20:13 •

Vučinić: Politikanstvu nije mesto u školama, đaci žrtve političke kampanje

Politikanstvu nije mesto u školama, niti đake treba koristiti za sticanje jeftinih političkih kampanja, kao što je zloupotrebljen incident na završnoj priredbi u Osnovnoj školi "Vasa Stajić".

Bez obizra na to što smo mišljenja da je incident neopravdano poprimio velike razmere, smatramo da je za svaku osudu emitovanje bilo koje pesme na đačkoj proslavi u kojoj se na neprimeren način govori o pripadnicima drugih nacionalnosti, izjavila je članica gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.
Novi Sad je sistem sa 55 osnovne i srednje škole. U tako velikom sistemu incidenti su mogući, ali, za razliku od ranijeg perioda kada su novosadske škole bile poznate po brutalnom vršnjačkom nasilju, danas to nije slučaj,  navodi Dina Vučinić.
Novi Sad ima drugačiju politiku od 2012. godine. Izgradnja škola i vrtića, i unapređenje uslova obrazovanja su glavni prioritet Grada Novog Sada.U Novom Sadu je besplatan boravak dece u državnim vrtićima. Izgrađeno je 6.504, gradi se 5.980 kvadrata novih vrtića, u kojima je obezbeđeno 1.456 mesta za novosadsku decu, ističe članica gradskog veća za obrazovanje.
Novi Sad je dobio modernu Muzičko-baletsku školu, najopremljeniju u regionu, veličine 14.804 kvadrata. Dogradnjom je obezbeđeno 5.842 kvadrata u postojećim školama.
Ovogodišnji budžet za obrazovanje od preko šest milijardi dinara najveći je u istoriji Novog Sada.
U nedostatku negativnih tema, na koje su mediji navikli, bilo je moguće da slučaj s emitovanjem problematične pesme izvesnog Baje Malog Knindže postane top tema u javnosti.
Grad Novi Sad i Uprava za obrazovanje ni na koji način ne učestvuju u organizaciji đačkih proslava. Učenici to rade sami uz dozvolu nastavnika i profesora. A još manje možemo da utičemo na izbor muzike koji deca slušaju kod kuće.
Novi Sad je Evropska prestonica kulture u kojoj nastupaju najveća imena svetske muzike.
U isto vreme Novi Sad nastoji da iznova afirmiše kulturu različitosti, koja je do 2012. bila zatrovana mržnjom i incidentima. I svako kome smeta spomenik pomirenja zagovornik je novih sukoba i novih podela, jer takve političke opcije, mogu da dođu do glasova samo u sukobljenom društvu.
Budući da je Novi Sad, multietnička i multikulturna sredina i Kulturna prestonica Evrope, u kojoj se ne ističu različitosti, nego neguje posebnost, tražićemo da policija istraži da li se sporna pesma na spisku našla slučajno, neznanjem dece, ili ju je neko podmetuo namerno, da izazove incident i kreira aferu, tamo gde je nema, zaključuje članica gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

 

Foto: Grad Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad