Yunet
 

Društvo

Vlada privremeno ograničila cenu gasa i pet osnovnih životnih namirnica

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. jul 2022. • 20:15 •

Vlada privremeno ograničila cenu gasa i pet osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije danas je produžila važenje uredbi kojima je ograničena visina cene prirodnog gasa, kao i pet osnovnih životnih namirnica - određenih tipova brašna, šećera, ulja, mesa i UHT mleka, a ograničenje visine cena derivata nafte produženo je do 31. avgusta

Vlada je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled naglog skoka cene tog energenta u čitavoj Evropi.
Cilj uredbe je, kako se navodi u saopštenju, ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.
U saopštenju iz vlade posećaju da su energetski subjekti, koji se bave snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni da taj energent uvoze po višestruko skupljoj ceni od cene iz novembra prošle godine.
"Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za privredu i građanstvo, Vlada Srbije donela je odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine", navodi se u saopštenju.
Vlada je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.
Uredbom je propisana i maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.
Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene, i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.
U istoj uredbi navedeno je da su proizvođači navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.
Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.
Na današnjoj sednici doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza
Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad