Yunet
 

Društvo

Vučević: Novi Sad primio najveći broj izbeglog stanovništva

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. avgust 2022. • 17:25 •

Vučević: Novi Sad primio najveći broj izbeglog stanovništva

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" biće obeležen večeras na centralnom trgu u Novom Sadu, a gradonačelnik Miloš Vučević kaže da je upravo Novi Sad primio najveći broj izbeglog stanovništva tokom "Oluje" koja, ističe, nije bila vojna, već akcija genocidne politike i progona Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

U izjavi za Tanjug, Vučević je istakao da je današnja Hrvatska praktično očišćena od srpskog stanovništva koje je tamo živelo vekovima.
"Ne čudi što je državno rukovodstvo odabralo Novi Sad kao mesto centralne manifestacije, odnosno, obeležavanja progona srpskog stanovništva u nekadašnjoj Krajini, jer je današnja prestonica kulture srazmerno broju stanovnika, prihvatila i primila najveći broj izbeglog stanovništva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine", rekao je on.
Vučević je objasnio da je Novi Sad nastao i razvijao se kroz migracije u različitim istorijskim epohama, te je u kontekstu "nesrećnih devedesetih" primio veliki broj naših suradnika.
Pozvao je sve građane da večeras prisustvuju sa državnim vrhom Srbije i Republike Srpske obeležavanju 27. godišnjice Oluje, od 20 sati i naglasio da je od izuzetnog značaja da srpski narod pokaže jedinstvo, ne samo kada se obeležavaju slavljenički i pobednički događaji, već i kada se neguje kultura sećanja i stradanje našeg naroda.
Smatra da su sva identitetska sećanja itekako važna za duhovni i kulturološki razvoj srpske nacije, te da su obeležavanja ovakvih događaja trenutak kada treba zastati i odvojiti se iz savremenog i materijalnog sveta.
"Kultura sećanja i poznavanje istorije jednog naroda i priča o jednom narodu je putokaz za sadašnji i budući period. To ne znači da ste zaglavljeni u prošlosti i da se nećete razvijati, da ne mislite o budućim generacijama i da se valjate u teškim procesima iz prethodnih perioda. To znači da samo treba dobro da ih dobro ocenite, pozicionirate i razumete da bi bolje mogli da se krećete u periodu koji vam predstoji", rekao je Vučević.
Obeležavanju godišnjice jednog od najtužnijih događaja u novijoj istoriji srpskog naroda prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Oluja" je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ, a tokom akcije je ubijeno više od 1.700, a proterano 250.000 Srba.
Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena