Yunet
 

Društvo

Vučić: U gasu imamo 1,3 milijardi evra,ugalj svuda kupujemo

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. avgust 2022. • 12:35 •

Vučić: U gasu imamo 1,3 milijardi evra,ugalj svuda kupujemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se sve čini kako bi se pripremili energenti za zimu, da vrednost gasa koji Srbija ima u skadištima iznosi više od 1,3 milijarde evra, a da se ugalj kupuje na svim stranama gde je to moguće.

"Na današnji dan u našem delu skladista imamo 264,7 miliona kubnih metara gasa i 201 milion kubnih metara koje smo kupovali kao dodatne kolicine u Mađarskoj", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje povodom snabdevanja gasom.
On je istakao da do sada nismo toliko gasa mogli da skladištimo, kao i da je u pitanju mnogo novca.
Ovo što danas imamo u rezervi na tržištu sa trgovcima i posrednicima vredi 1,3 do 1,35 milijardi evra, rekao je Vučić napominjući da su sve količine plaćene.
"Ogroman novac imamo u gasu i to nam daje ogromnu sigurnost", istakao je Vučić.
On je rekao i da je cena električne energije otišla u nebesa, da je preko 500 i 600 evra po megavat satu u Francuskoj i Nemačkoj i da će se to katastrofalno odraziti na nas tokom zime.
Kada je u pitanju ugalj rekao je da na deponijama imamo 813 000 tona, a da u jednom danu tokom zime potrošimo 115 000 tona.
Vučić je objasnio da će sa dodatnim količinama koje se vade, uglja biti za oko 40 dana, ali i da se nastavlja sa kupovinom gde god može.
To je moguće jer Srbija dobro stoji finansijski, rekao je Vucić, ali je napomenuo i da ćup nije bez dna.
"Loše stoje EPS i Srbijagas, ali srpska drzava u celini stoji dobro. Radimo sve da se pripremimo za zimu i nastavićemo to da radimo", poručio je Vucić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena