Yunet
 

Društvo

Bunjevačka „Dužijanca“ u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. avgust 2022. • 12:37 •

Bunjevačka „Dužijanca“ u Novom Sadu

U okviru obeležavanja dana Bunjevačke kulture u Novom Sadu, na spomen ploču Velike narodne skupštine položen je venac od novog žita, a u sali Kulturnog centra Novog Sada održan je program tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetve „Dužijanca“.

Manifestaciji je prisustvovao zamenik gradonačelnika Milan Đurić koji je tom prilikom istakao da Grad nastavlja da neguje dobru saradnju i da pruža podršku projektima bunjevačkih udruženja u Novom Sadu.
- Pre više od 100 godina, u Novom Sadu, na Velikoj narodnoj skupštini, Bunjevci su doprineli prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine Srbiji i tim povodom smo maločas prisustvovali i polaganju venca od novog žita. Zadovoljstvo mi je što u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture zajedno predstavljamo bogatstvo kulture i tradicije - izjavio je Milan Đurić.
On je naglasio da je Dužijanca je izvorni običaj Bunjevaca, koji su pre više od 300 godina naselili ove prostore i da im Grad danas svesrdno pomaže da nastave da neguju svoju kulturu i tradiciju.
- U prilog tome govori i činjenica da je gradonačelnik Vučević podržao osnivanje “Bunjevačke kuće” u Novom Sadu, koja je otvorena pre godinu dana na Podbari, čime su Bunjevci dobili značajnu institucionalnu podršku. Nikada nećemo prestati da ističemo i negujemo ono na šta smo svi jednako ponosni, a to su multikulturalnost, raznolikost i širok spektar različitih kultura. Ta lepeza različitosti i skladni odnosi krase ove prostore vekovima, a siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti odličnu saradnju sa našim prijateljima Bunjevcima - istakao je Đurić.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad