Yunet
 

Društvo

Obeležen praznik mađarske nacionalne manjine

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. avgust 2022. • 21:55 •

Obeležen praznik mađarske nacionalne manjine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras u Novosadskom pozorištu svečanosti povodom obeležavanja praznika mađarske nacionalne manjine – 20. avgusta – Dana Svetog Ištvana.

Čestitajući praznik, predsednik Mirović izrazio je uverenje da će politika zajedništva biti nastavljena, kao i da ćemo i dalje zajedno i uspešno čuvati sve ono što je najvrednije u Vojvodini.
„Ravnopravnost srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i svih ljudi koji u njoj žive – bez obzira na etničku, konfesionalnu, kulturološku ili bilo koju drugu pripadnost – jedna je od najvažnijih karakteristika i najvećih vrednosti AP Vojvodine. Zato očuvanje i unapređivanje te ravnopravnosti i jeste jedan od naših najznačajnijih ciljeva“, izjavio je predsednik Mirović.
Prema predsednikovim rečima, tokom šest godina izražena je velika odgovornost u zajedničkom vršenju vlasti u Pokrajini, i potvrđena obostrana iskrena posvećenost ostvarenju pomenutog cilja.
Mirović je dodao da su od izuzetnog značaja plodotvorna saradnja i izvanredni odnosi naših dveju zemalja – Republike Srbije i Republike Mađarske, predvođenih predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Viktorom Orbanom – hrabrim, odlučnim i mudrim državnicima posvećenim očuvanju interesa, identiteta i tradicionalnih moralnih vrednosti svojih naroda i zemalja.
Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal izjavio je da je sreća i obaveza prisećati se predaka,  kao i da ovaj praznik ima poseban značaj jer je jedan od istaknutih datuma od pokrajinskog značaja.
„Današnje slavlje dokazuje našu volju i značaj toga što smo svi privrženi zajedničkoj nadi koja nam gradi budućnost“, naglasio je Hajnal.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Grada Novog Sada i drugi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena