Yunet
 

Društvo

Cene udžbenika variraju, roditelji u potrazi za povoljnijim

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. avgust 2022. • 13:23 •

Cene udžbenika variraju, roditelji u potrazi za povoljnijim

Uoči početka nove školske godine cene udžbenika variraju, neki izdavači su zadržali stare cene, dok su kod nekih uočena poskupljenja.

U nekim školama je moguća kupovina preko škole, a roditelji se mogu opredeliti i za knjižare, po spisku koji škole objavljuju na sajtu.
Svi udžbenici imaju kod za otključavanje digitalne verzije tog udžbenika i mogu ga koristiti cele školske godine, a ukoliko kupuju polovni udžbenik nemaju tu mogućnost. U tom slučaju na sajtu izdavača mogu da kupe samo digitalni udžbenik.
Ipak, neki roditelji se odlučuju za polovne udžbenike, zbog povoljnije cene, a najčešće u Kosovskoj ulici u Beogradu, gde je svakodnevno prisutno nekoliko uličih prodavaca.
Prodavci polovnih udžbenika iz Kosovske kažu da su oni dosta jeftiniji od novih, ali da su i oni podigli cene u skladu sa rastom cena novih udžbenika.
Jedan od uličnih prodavaca za Tanjug je rekao da gužvi još nema, ali da se očekuju od sledeće nedelje.
"Uglavnom srednjoškolci kupuju poslednji, oni dolaze par dana pre 1. septembra ali i u toku meseca. Knjiga ima, ono što nemamo mi ima neko od kolega ovde, uglavnom sve se nađe ovde u ulici", ističe prodavac.
Roditelji kažu da polazak u školu opterećuje kućni budžet, ali da cene u odnosu na prošlu godinu nisu drastično uvećane.
"Nije dramatično skuplje, s obzirom da je sve poskupelo mi smo se pripremili. Knjige za osmi razred koje kupujemo su skuplje nego za sedmi, pripremili smo se i na to. Školski pribor još nismo kupovali, i kako smo čuli i to je poskupelo", kaže jedan roditelj učenice osmog razreda i dodaje da je to izdatak jednom godišnje, a da su knjige skuplje oko dve hiljade nego prošle godine.
On je dodao da ne mogu sve udžbenike da kupe na jednom mestu, i pretpostavlja da osnovci zbog pripreme prijemnog ispita na kraju osnovne škole, čuvaju određene udžbenike iz prethodnih razreda.
Majka dva osnovca i jednog predškolca je kazala za Tanjug da nije primetila veliku razliku u cenama u odnosu na prošlu godinu što se udžbenika tiče.
"Kupili smo knjige, i nije neka preterana razlika u odnosu na prošlu godinu, pribor još nismo kupovali, rano je pa ne znam za cene, ali što se udžbenika tiče ništa drastično", rekla je ona.
Za sedmake je nešto viša cena, i ove godine je oko 20.000 kako je kazala sagovornica, majka jednog dečaka.
Menadžer za odnose sa javnošću Zavoda za udžbenike Jelena Ivanović je za Tanjug rekla da u Zavodu cene nisu nivelisane ni za udžbenike ni za školski pribor.
„Mi nudimo na tržištu udžbenike po ceni od prošle godine, a to podražumeva prosečnu cenu udžbenika za osnovnu školu od 790 dinara, a za srednju školu prosečna cena je 900 dinara.
Kompleti užbenika Zavoda su najjeftiniji na tržištu i mogu se naći u svim knjižarama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici“, rekla je Ivanović.
Što se tiče školskog pribora, cene variraju jer je ponuda velika, ali kako kaže Ivanović, osnovni komplet se može kupiti već za 1000 dinara.
„Najpovoljnije se može kupiti komplet koji sadrži sveske, bojice, olovke, hemijske, grafitne, tempere, vodene bojice po ceni od 1000 dinara. Najskuplji bi bio negde oko 5000 din. Dakle uz komplet uzdžbenika za prvi razred koji iznosi 4900 dinara u Zavodu i ukoliko bi se uzeo prosečan izbor pribora od recimo 3000 dinara, cena kompleta pribora sa udžbenicima ne bi dosegla ni 10.000 dinara“, ističe ona.
Što se tiče knjižara Zavoda za udžbenike za grafitne olovke je potrebno izdvojiti od 13 do 70 dinara, a za hemijske od 30 do 262 dinara. Drvene bojice iznose od 170 do 680, tempere od 256 do 787, a vodene bojice od 295 do 1089 dinara. Izdatak za pernice je od 246 do 1260, a rančevi su od 3190 do 7980 dinara. Sveske, zavisno od veličine i broja listova od 45 do 296 dinara.
Dodaje da u knjižarama još uvek nema gužvi, jer su kako smatra sugrađani još na godišnjim odmorima, a sa druge strane kako je kazala izbor kupovine je raširen i van knjižara, u drugim maloprodajnim lancima.
U maloprodajnim radnjama lanaca marketa sveske se mogu kupiti po cenama već od 29 dinara, drvene bojice od 170, tempere i vodene bojice od 250 i 300 dinara. Rančeve neki roditelju kupuju i u prodavnicama sportske opreme, a cene variraju od 2000 do 8000 dinara.

 

Izvor: Tanjug

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad