Yunet
 

Društvo

Danas je Velika Gospojina

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. avgust 2022. • 12:56 •

Danas je Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Uspenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, poznat u narodu kao Velika Gospojina.

Praznik se slavi u znak sećanja na smrt Bogorodice i, prema crkvenom predanju, dan kada se ona "vaznela na nebesa i predala svoj duh u ruke Spasitelja".Prema predanju, Bogorodica je nadživela svog sina Isusa Hrista i nastavila njegovu misiju.
Prema nekim izvorima, Bogorodica je živela 60, a prema drugim 72 godine.
Uspenje Presvete Bogorodice praznuje se od četvrtog veka a zvanično je 528. godine po želi cara Mavrikija koji je 15. avgusta po julijanskom kalendaru pobedio Persijance.Od tada, svi hrišćani slave ovaj praznik.
Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve koje koriste julijanski kalendar slave ga 28. avgusta, kada se završava post koji traje 14 dana.
Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, danas se vernici, posebno žene, pričešćuju, uopšteno govoreći, ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.Po običajnom kalendaru, danas se ne rade poslovi u kući i oko nje.
Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom predanju, imaju lekovito dejstvo.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad