Yunet
 

Društvo

Kubik vode i odnošenje smeća u Novom Sadu skuplji za 12 odsto

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. avgust 2022. • 10:32 •

Kubik vode i odnošenje smeća u Novom Sadu skuplji za 12 odsto

Cene usluga isporuke pijaće vode i odvođenja otpadnih voda poskupeće za 12 odsto po kubiku od 1. septembra, a isto toliko će poskupeti i usluge sakupljanja, transporta i odlaganja otpada.

Hiljadu litara pijaće vode sa dovođenjem i odvođenjem, po novoj ceni od 99,63 dinara znači da će litar pijaće vode koštati 0,099 dinara za isporuku na česmu i kanalizaciono odvođenje – objasnio je Jelušić. – Oni koji nemaju kanalizaciju će utrošeni kubik vode plaćati po ceni od 35,013 dinara odnosno 0,035 za jedan litar. Cene za privredu će, takođe, porasti za 12 odsto, tako da će cena hiljadu litara vode za njih biti 234,58 dinara.
Povećanjem cena usluga sakupljanja, transporta i odlaganja otpada za 12 odsto, jedan član domaćinstava bi, umesto dosadašnjih 162,69 dinara sa PDV-om mesečno, plaćao 182,22 dinara, što iznosi 19,53 dinara više po članu domaćinstva na mesečnom nivou. Predloženo povećanje cena znači da će tročlano domaćinstvo u proseku morati da izdvoji 58,59 dinara više nego pre poskupljenja.
Nadamo se da ovo povećanje cena neće znatno narušiti budžete građana i verujemo da nam je svima najbitnije da ova dva vitalna dela komunalnog sistema funkcionišu što kvalitetnije u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti – poručio je Jelušić. – Iz JKP “Vodovod i kanalizacija” su nam dali kalkulaciju inputa koja pokazuje da su troškovi od 1. januara 2011. godine porasli za 35,22 odsto. Jasno je da ne možemo toliko podići cene i dogovoreno je da samo preduzeće iz unutrašnjih rezervi obezbede redovno poslovanje.
Na uvećanje troškova poslovanja JKP “Čistoća” znatno su uticala povećanja cena energenata (gorivo, mazivo, električna energija i drugo), rezervnih delova za mehanizaciju i drugih sirovina koje su od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje “Čistoće”, kazao je Jelušić. Iako cene inputa i dalje rastu, on se nada da će ta preduzeća sa novim cenama uspeti da pozitivno posluju.
Cene vode su poslednji put menjane 1. januara 2011. godine, a cene usluga sakupljanja, transporta i odlaganja otpada 1. februara 2013. godine – rekao je Jelušić. – Na osnovu tih činjenica, vidljivo je odgovorno upravljanje komunalnim sektorom Grada i to, pre svega, zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je insistirao da se, bez obzira na inflaciju i drastično povećanje svi direktnih inputa, ličnih dohodaka zaposlenih i drugih troškova poslovanja, nađu unutrašnje rezerve i racionalizuje poslovanje.
Kako ističe, cene su smanjene gde je bilo moguće, te je JKP “Novosadska toplana” korigovala cene toplotne energije u tri navrata od 2012. godine – pojeftinjenje od 16,30 odsto za građane, a za poslovne potrošače 12,04 odsto.
Znam da je svako poskupljenje udar na džep potrošača, ali još jednom moram da naglasim da je vrlo važno očuvati komunalni sektor i to naročito na poslovima vodosnabdevanja i održavanja čistoće – poručio je Jelušić.

Izvor:dnevnik.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad