Yunet
 

Društvo

Zamenik gradonačelnika Novog Sada u poseti Pečuju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. septembar 2022. • 15:34 •

Zamenik gradonačelnika Novog Sada u poseti Pečuju

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju Dana grada Pečuja u Mađarskoj. Novi Sad i taj mađarski grad su pobratimi od 2008. godine, a povezuje ih i to što su oba nosioci prestižne titule – Evropska prestonica kulture.

Čestitam građanima Pečuja ovaj datum, kojim se obeležava dan njihovog grada. Želim da ih mimoiđu sve nelagode i da znaju samo za prosperitet, napredak i da umnožavaju sve ono dobro što poseduju, a toga je dosta, pogotovo u oblasti kulture. Delegacija Novog Sada uživala je u bogato pripremljenim kulturno-umetničkim sadržajima koji oslikavaju lepotu Pečuja, a bili smo u prilici i da se divimo gradskom jezgru Pečuja koji je prava riznica starih građevina, u novom ruhu. Kako oba naša grada, gradovi pobratimi, nose laskavu titulu Evropska prestonica kulture, nadam se da će naša saradnja biti produbljena upravo na tom polju na osnovu obostarnog iskustva. Kultura može biti snažan kohezivni faktor, ne samo među institucijama sistema, već i široke javnosti, koja upoznajući se sa plodovima kulture, može da iznedri neke nove vrednosti. Tako jaki odnosi i prijateljstvo, uvek su stepenica više ka saradnji u oblasti privrede i ekonomije - rekao je Milan Đurić.
U okviru proslave dana grada, zamenik gradonačelnika Đurić susreo se i sa gradonačelnikom Pečuja Atilom Peterfijem, a tokom boravka u Pečuju delegacija je prisustvovala svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu i svečanoj Generalnoj skupštini. Takođe, u okviru posete, zamenik gradonačelnika posetio je i Srpski pravoslavni hram Svetog Andronika i Junije gde ga je dočekao otac Milan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad