Yunet
 

Društvo

Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. septembar 2022. • 15:35 •

Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ocenila je povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba pod nazivom “Otpornost i doprinosi starijih žena” da je njihov ogroman doprinos u svim sferama društva i žrtvama koje su podnele u kriznim situacijama, poput nedavne u vreme pandemije Kovida – 19. nije praćen privilegovanim položajem u društvu.

Ministarka je istakla da se često susrećemo sa sumornom slikom starijih žena i muškaraca, među kojima su, naročito žene, izložene diskriminaciji po više osnova: siromaštvu, finansijskom iskorišćavanju, nasilju, zanemarivanju i neuvažavanju njihovih stavova i realnih potreba.
Kako je ocenila, stariji mogu značajno da doprinesu političkom, društvenom i ekonomskom razvitku, ali i da starije žene ostaju isključene iz radnih procesa i neprepoznate u daljem stručnom usavršavanju ili savetovanju. Ona je navela da rodni i starosni stereotipi i predrasude onemogućavaju starije žene da aktivno učestvuju u javnom životu. S druge strane, ocenila je
ministarka, tradiocionalno neplaćenom kućnom radu pridodata je briga i staranje o najmlađim članovima domaćinstva, unucima, dok ih društvo često tretira kroz trošak na teret socijalne i zdravstvene zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja.
Čomić je istakla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kroz niz društvenih dijaloga o međugeneracijskoj saradnji i diskriminaciji na osnovu životnog doba (ejdžizam), afirmisalo solidarnost, uvažavanje i poštovanje različitih starosnih grupa, kao i ideju da se kroz integraciju starijih i jačanje njihove ekonomske nezavisnosti spreči njihova dalja diskriminacija i isključenost u svim segmentima društvenog života.
Naš stav je jasan, tražimo da o potrebama starijih govore stariji kada se odlučuje o njihovoj sudbini, a ne drugi u njihovo ime, poručila Čomić i dodala da je to jedini put koji vodi njihovoj socijalnoj uključenosti i zaštiti prava i dostojanstva najstarijih sugrađana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena