Yunet
 

Društvo

Korović: Za šest dana popisano više od 1.350.000 stanovnika

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. oktobar 2022. • 10:25 •

Korović: Za šest dana popisano više od 1.350.000 stanovnika

Za prvih šest dana od kako je počeo popis stanovništva, popisano je više od milion i 350 hiljada ljudi, rekao je za Tanjug pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku, Petar Korović.

On je rekao da su građani zainteresovani da učestvuju u popisu, a na telefon Info-centra najčešće se obraćaju kako bi dobili informacije o svom popisivaču.
Korović ističe da za sada nema nikakvih nepravilnosti, a sama procedura prikupljanja podataka traje znatno kraće od predviđenih pola sata, najčešće svega pet minuta, dok je za decu potrebno oko tri minuta.
Kako Korović kaže, građani nisu dužni da popisivače puštaju u svoje domove, jer popis može da se obavi i ispred ulaza u stan. Takođe, ukoliko je neko bolestan i zbog toga ne može da pusti popisivača u stan, ili se prosto plaši kontakta zbog epidemije koronavirusa, postoji i opcija da se u izuzetnim slučajevima popisivanje obavi telefonskim putem.
Za građane koji nisu u svojim domovima u okviru radnog vremena popisivača, odnosno od 8 do 20 časova, Korović je rekao da će im oni izaći u susret i ostaviti svoj kontakt telefon na koji se mogu obratiti i zakazati popis u vreme koje njima odgovara, a da će popisivači izaći u susret da to bude i van njihovog radnog vremena.
Na ovogodišnjem popisu ima 69 pitanja, a građani ne moraju da se izjasne na četiri postavljena pitanja.
Reč je o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, kao i o maternjem jeziku. Mogućnost da se građani ne izjasne ostavljena je i kod pitanja da li imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa vidom, sluhom, hodom, pamćenjem, samostalnošću pri odevanju, ishrani, održavanju lične higijene, kao i sa komunikacijom.
Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je od početka popisa 1. oktobra na teren je izašlo oko 15.000 popisivača, koji su za šest dana popisali više od 1.350.000 stanovnika, 650.000 stanova i 500.000 domaćinstava u Srbiji.
Oni navode da je popis stanovništva utkan u same temelje moderne srpske države. Već 1834. godine, po naredbi kneza Miloša, sproveden je prvi opšti popis stanovništva, takozvani „Popis ljudstva“, a 1835. godine, usvojen je Sretenjski ustav. Od tada do Prvog svetskog rata, popisi su, u proseku, sprovođeni na svakih pet godina.
Ove godine, od 1. do 31. oktobra, Popis 2022 sprovodi Republički zavod za statistiku, a finansiran je sredstvima EU i kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije.
Dodatne informacije o popisu građani mogu da dobiju pozivanjem broja 0800 444 005, a ti razgovori se ne naplaćuju.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad