Yunet
 

Društvo

Vučić:Trenutno imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. oktobar 2022. • 11:29 •

Vučić:Trenutno imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije i dodao da povećanje cene gasa, koje neće biti uskoro, i kada bude, neće biti značajno i neće predstavljati udar na građane.

Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da je skladište u Banatskom dvoru puno do čepa i da trenutno ne trošimo nikakve rezerve gasa bez obzira što smo uključili TETO Novi Sad i TETO Zrenjanin, gasne elektrane koje proizvode struju
"To radimo jer imamo dovoljno gasa u ovom trenutku, a time štedimo i ugalj koji nam je potreban i ne naprežemo se do krajnjih kapaciteta. Već 10 dana nismo ni jedan megavat struje uvezli, 10 dana smo uspeli da konsolidujemo ceo sistem uz podršku norveških prijatelja koji nam pomažu savetima i zajedno sa nama rade na stabilizaciji situacije", kazao je predsednik.
Preneo je da Srbija ima u Mađarskoj ima 380 miliona tona, 286 miliona u Banatskom dvoru, a da postoji i u ruskom delu 214 miliona, al to nije naše, odnosno rusko je.
"U Srbiji nemamo više skladišta, jer nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima. Tražimo već milioniti put da mi platimo, tražimo njihov deo, nismo uspeli da dobijemo. Ne možemo da napravimo gasno skladište tako što se izgradi rupa na Marakani ili stadionu JNA, mora da bude mesto gde ste kopali naftu, gde ste vadili gas, to je jedino mesto gde može da se skladišti gas. Zato nemamo veća skladišta", pojasnio je predsednik..
Kako kaže, nesumnjivo imamo gasa za dva meseca da nam nijedan kubni metar ne dođe iz Balkanskog ili Turskog toka.
Ističe da u Evropi samo Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo.
"Naša cena gasa je 332 evra na 1.000 kubnih metara, u Hrvatskoj je 674, u Nemačkoj 2.095, u Atini 2.028", kazao je.
Ističe da i kada bude u budućnosti povećanje cene gasa to neće prelaziti okvire razuma.
"To znači da će to povećanje cene kada dođe, a neće uskoro doći, biti ne posebno značajno i neće predstavljati udar na građane Srbije što znači da mogu mirno da čekaju zimu i po tom pitanju", kazao je predsednik.

Radimo na novim skladištima nafte,dve ponude

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija radi na novim skladištima nafte dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog Vitola za 400 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da britanski Vitol traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona .
"Donećemo odluku koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1. Gotovo dvostruko više", kazao je predsednik.
Dodaje da se povećanje standarda vidi najbolje i u broju kamiona i automobila i navodi da je broj kamiona porastao sa 160.000 na 280.000, a beoj automobila sa 1,7 na 2,35 miliona.
"Na taj način se posebno vidi kako je i koliko rasla naša privreda", naveo je.
Kako kaže, snabdevaćemo se na različite načine naftom u ovom periodu i dodaje da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja, a koju ćemo naftovodom Janaf da dovodimo do naše zemlje.
Preneo je da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske.
"Brzo ćemo krenuti da ga radimo kako bi se priključili na naftnu mrežu naših mađarskih prijatelja. Krenućemo i u brze razgovore sa našim drugim partnerima u regionu", kazao je predsednik.

Počinjemo izgradnju naftovoda ka Mađarskoj

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas tokom obraćanja javnost da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen sa mađarskim premijerom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo u dužini do 128 kilometara,kako bi Srbija dobila još jedna pravac snabdevanja i mogucnost da biraono što je za nju povoljnije.
"Naftovod bi mogoa da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo korstili trasu gasovoda ka Mađarskoj", rekao je Vučić.
Što se tiče nafte, posebno posle ovoga što se dogodilo u Pragu, Srbija nema drugi naftovod osim JANAF-a. Nemam naftovod ka Mađrarskoj, što bi nam mnogo značilo, niti ka jugu, ka Crnoj Gori i Grčkoj, jer nije bilo problema", rekao je Vučići najavio ulaganja od 12 miljaredi u narenih šest godina u energetsku infrastrukturu kroz plan Srbija 2025.
"Posle godina pouzdanog sabdevanja, Hrvatska se poikazala kao nepouzdfan snabdevac i mi smo razumeli poruku. Kao što smo razumeli poruku i oko gasa, gde nismo uspeli da dobijemo dovoljne zagarontovane količine gasa od naših ruskih partenra, iako smo dobili 65 odsto naših potreba po izuzetno povoljnoj ceni, ali smo 35 odsto morali da nabavljamo na slobodnom tržištu po cenama koje su izuzetno visoke za nas, pa mso morali da krenemo u diverzifikaciju. Tako ćemo da klrememo u diverzifikaciju izvpora nafte i naftovoda". rekao je Vučić.
Najavio je da će sa partenrima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena izgradnja naftovoda kroz Severnu Makedoniju do albanske luke Drač.
Vučić je izjavio da su obezbeđene zalihe dizela od 287.000 tona i dodao kako je u cevima nafte i u preradi za dobijanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekoida dotoka nafte, kao i zalihe benzina za 59 dana.
"Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za našu vojsku, što je suma od 160 miliona evra da bismo u potpunosti obezbedili sigurnost snabdevanja naftom i naftnim detirivatima za zimske mesece", objasnio je Vučić.

Ulaganja u deo namesnke industrije veća od 100 miliona evra

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas tokom obraćanja javnosti da su se kroz sukob u Ukrajini pokazalo da su zdravstvo, finansijska i energetska stabilnost, hrana i snaga armije bitni za beznednost zemlje.
"Želiim da vas obavestim da smo do juče preko Jugoimport SDPR-a počeli ulaganja veća od 100 miliona evra u deo naše namesnak industrije, da ćemo ulagati još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta, da nam ne budu mašine iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u našim fabrikama, zato što je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju", naglasio je Vučić.
Dodao je da možemo da prodamo sve što proizvodimo u vojnoj industriji u stotinu zemalja sveta.
"Ja sam kao vrhovni komandant, da mi ne bismo zbog toga ostali bez municije, oruđa i oružja, potpisao naredbu da 20 odsto svega što proizvedemo u Srbiji mora da ostaje Srbiji i njenoj voksci", rekao je Vučić.


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena