Yunet
 

Društvo

Predavanje „O psihoanalizi Nikole Tesle”

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. oktobar 2022. • 14:14 •

Predavanje „O psihoanalizi Nikole Tesle”

Koje su manifestacije u ponašanju Nikole Tesle inspirisale psihoanalitičare da pišu o njemu, govoriće prof. Milan Popov, u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu (Vojvode Putnika 1), u četvrtak, 20. oktobra, s početkom u 17.30 časova.

Filozof Milan Popov:

„Sopstveni subjektivni doživljaji, samo stvaraocu znani, uvek su u posmatraču budili osudu ili divljenje, strah ili zadovoljstvo, ali onu najvažniju kariku za napredak čovečanstva, znanje, budio je Nikola Tesla svojom darovitošću. Psihoanalitičar Vladeta Jerotić – oslanjajući se na definiciju genija, koja potiče od Ota Vajningera, austrijskog filosofa, po kome genijalan čovek živi u svom mikrokosmosu, odnosno onome u kome je sopstveno Ja došlo do svesti, i živi u svesnoj povezanosti sa svemirom – smatra da Nikola Tesla ispunjava sve Vajningerove zahteve da se nazove genijem. Oslanjajući se na takve definicije, možemo reći da su svi pokušaji psihoanaliziranja takvih ljudi – traženje uzroka u zatvorenoj boci.”

Predavanje je organizovano u saradnji s Institutom za filozofiju i interdisciplinarne studije Novi Sad, povodom izložbe „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu” Austrijskog kulturnog foruma, koju možete pogledati do 21. oktobra, u prostorijama Digitalnog omladinskog centra.
 

Izvor:Gradska biblioteka Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena