Yunet
 

Društvo

Sprovedena kampanja „U kola bez alkohola“ u novosadskim kafićima

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. oktobar 2022. • 11:58 •

Sprovedena kampanja „U kola bez alkohola“ u novosadskim kafićima

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić prisustvovao je akciji koja se održala u novosadskim ugostiteljskim objektima u sklopu kampanje „U kola bez alkohola“.

Kampanju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Gradom Novim Sadom.
- Grad Novi Sad se pridružio kampanji „U kola bez alkohola“ koja se organizuje u više lokalnih samouprava u Srbiji, a ima za cilj da promoviše vožnju bez alkohola. Poznato je da je alkohol značajno zastupljen kao faktor koji utiče na nastanak saobraćajnih nezgoda i  kroz ovu akciju nastojimo na različite načine ubedimo vozače da ne voze kada su popili.  Dodatnu pažnju skrećemo mladim i nedovoljno iskusnim vozačima koji su tek položili vozački ispit, da ne upravljaju vozilom dok su pod dejstvom alkohola. Obilaskom kafića, odnosno mesta na kojima se konzumira alkohol, mladi imaju priliku da etilometrom izmere količinu alkohola u krvi. Ovo je inovativan pristup da se promocije organizuju u lokalima gde se konzumiraju alkoholna pića i poznat je u svetu - rekao je Aleksandar Kravić.
Predsednik Udruženja „Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja“ Aleksandar Bulajić je u ime organizatora naglasio da je cilj ovog projekta odvraćanje vozača od vožnje pod uticajem alkohola kroz merenje njihove trenutne alkoholisanosti pomoću alkometera, kao i informisanje o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene za to.
- Projekat se realizuje na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića tako da smo za ovu akciju odabrali tri različita novosadska ugostiteljska objekta. Gosti koji su popili jedno ili više pića, mogli su da se testiraju i provere koliko trenutno imaju alkohola u krvi, kao i da saznaju kolike su kazne za to. Ljudi vrlo često pretpostavljaju da imaju manje alkohola u krvi nego što je to u stvarnosti i misle da su kazne manje nego što jesu - rekao je Aleksandar Bulajić.
Učesnici akcije i gosti ugostiteljskih lokala dobili su poklon privezak i promotivni flajer. Akciju su sproveli volonteri koji su prošli obuku o načinu rada sa etilometrom i „kaznenom kartom“.

Izvor:Grad Novi Sad

Foto:Grad Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena