Yunet
 

Društvo

Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine – Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. oktobar 2022. • 21:29 •

Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine – Dan rođenja bana Josipa Jelačića

U Crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila se večeras na svečanosti povodom praznika hrvatske nacionalne manjine, gde je u ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime čestitala Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

„Ban Josip Jelačić je, ne samo za hrvatski narod, jedna izuzetno značajna istorijska ličnost, koja je u burnim danima 1848. i 1849. godine, kada se Habzburška monarhija tresla iz temelja i kada je formirana Srpska Vojvodina, bio svojevrsna spona naših dvaju naroda“, rekla je u uvodnom izlaganju Dragana Milošević i dodala da je to bilo vreme naših izuzetno dobrih međusobnih odnosa, koje bez sumnje zaslužuje da ga se sećamo češće nego što to objektivno činimo.
Kako je podsetila, današnji praznik je odlukom Skupštine AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, proglašen i za datum koji se svečano obeležava u našoj pokrajini, što mu daje dodatan značaj.
„Konačno, sigurna sam da delim i vaše zadovoljstvo, što ovaj važan datum obeležavamo i u Jelačićevom rodnom domu, koji je zahvaljujući inicijativi i finansijskoj podršci državnog vrha Republike Srbije temeljno renoviran i predat na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj zajednici u našoj zemlji. Želim, takođe, večeras da naglasim i to da je etnička, kulturna i konfesionalna raznolikost jedna od najizraženijih i najvažnijih karakteristika naše pokrajine“, kazala je Miloševićeva navodeći da je čuvanje i unapređivanje te raznolikosti, u kojoj hrvatska nacionalna manjina zauzima značajno mesto, jedan od ključnih prioriteta Pokrajinske vlade.
„Naša je zajednička realnost poštovanje svih specifičnosti vašeg identiteta, obezbeđivanje uslova za obrazovanje na vašem maternjem jeziku na svim nivoima, sistemska podrška informisanju i u štampanim i u elektronskim medijima, kontinuirano finansiranje vaših kulturnih institucija“, izjavila je Dragana Milošević.
Ona je istakla da je tako i sa svim drugim nacionalnim manjinama, koje ravnopravno žive u Vojvodini sa svim njenim građanima.
„Dozvolite mi da se, bez namere da se upuštam u dublju analizu, na trenutak osvrnem i na širi kontekst u kojem obeležavamo ovaj praznik“, naglasila je Miloševićeva i podsetila na to da živimo u svetu opterećenom mnoštvom više nego teških izazova, u krupnim događanjima poput rata u Ukrajini, koji su iz temelja uzdrmali celu planetu. Sve to, nažalost, ima negativne refleksije i na naš region i na odnose naroda i država koje ga čine.
„Uprkos tome, želim da verujem da će razum ipak preodvladati i da te refleksije neće ostaviti dublje i trajnije posledice, kao i da most u poboljšavanju međusobnih odnosa i u međusobnom približavanju i danas i u vremenu koje dolazi – mogu i treba da budu baš nacionalne manjine. Upravo u to ime vas pozdravljam i od srca vam čestitam 16. oktobar – dan na koji je te davne 1801. godine svet ugledao Josip Jelačić, potonji hrvatski ban i jedan od najistaknutijih ljudi sa ovih prostora.
U ime Hrvatskog nacionalnog saveta prisutne je pozdravila predsednica Jasna Vojnić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad