Yunet
 

Društvo

Zajedničkim snagama protiv prekograničnog kriminala

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. oktobar 2022. • 15:15 •

Zajedničkim snagama protiv prekograničnog kriminala

Na Dunavu u Novom Sadu održana je 18. oktobra 2022. godine demonstracija pretrage brodova u prisustvu ambasadora SAD i Francuske, kao i visokih zvanica carinskih i policijskih administracija iz celog regiona.

Tom prilikom prikazane su veštine budućih instruktora za pregled plovila stečene kroz obuku koja je obezbeđena zahvaljujući Programu kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) Vlade SAD, a sprovedena uz podršku eksperata francuske carine.
Borba protiv prekograničnog kriminala zajednički je prioritet svih administracija u regionu, pa je podrška u usavršavanju veština i donacija opreme kroz međunarodne programe od izuzetnog značaja za modernizaciju službi koje su zahvaljujući tome spremnije da se efikasnije suprotstave krijumčarima kako na kopnu, tako i na vodenim putevima.
Praktičnom prikazu kontrole brodova prisustvovali su ambasadori SAD i Francuske, Kristofer Hil i Pjer Košar, direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko, kao i predstavnici EXBS programa.
Direktor Uprave carina Srbije, Branko Radujko se zahvalio Vladi SAD i ekspertima iz carinske administracije Francuske što su prepoznali napore naših službi da ostvare efikasniju kontrolu granice i tome pružaju podršku kroz ovu i slične donacije.
On je naglasio da je prioritet u radu Uprave carina da obezbedi efikasne, transparetne i jednostavne spoljnotrgovinske procedure onima koji posluju zakonito i pošteno, a da otkrije i zajedno sa drugim državnim organima sankcioniše one koji to ne čine. "
Borba protiv krijumčarenja je veoma zahtevna i gotovo nemoguća bez sadržajne regionalne i međunarodne
saradnje, kako po pitanju razmene informacija, tako i na planu podizanja tehničkih i stručnih kapaciteta Uprave" istakao je Radujko i dodao da su "zahvaljujući podršci iz Programa kontrole izvoza i bezbednosti granica Vlade SAD naši službenici sada spremniji da ostvare još bolje rezultate u suzbijanju krijumčarenja na rekama, koje je ranije bilo veoma atraktivno za one koji pokušavaju da prevare i oštete državu švercujući pre svega gorivo i cigarete.
Ove godine smo u zajedničkim akcijama sa policijom ostvarili neke od rekordnih zaplena upravo na reci, a ta borba će se nastaviti uz nultu toleranciju prema krijumčarima.
To od nas očekuju država, njeno rukovodstvo i građani. Upravo zahvaljujući takvoj borbi uspeli smo da drugu godinu zaredom zabeležimo rekordan rast prihoda za državni budžet, od čega se grade novi putevi, škole, bolnice, domovi zdravlja i dr.“, naglasio je Radujko.
Podsetimo da je EXBS Program za kontrolu izvoza i bezbednosti granica Vlade SAD u Republici Srbiji započet 2004. godine, a da Uprava carina u njemu učestvuje od juna 2005. godine.
Program ima za cilj poboljšanje svih aspekata kontrole bezbednosti granice, zbog čega je pored finansiranja potrebne opreme, sprovedeno i niz obuka, seminara i treninga za usavršavanje službenika policije i carine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena