Yunet
 

Društvo

Novi Sad obeležava Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. novembar 2022. • 10:24 •

Novi Sad obeležava Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović zajedno su sa delegacijom Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine, kao i delegacijom Vojske Srbije prisustvovali polaganju venaca na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra - Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Tom prilikom, pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

"Danas svečano obeležavamo 104 godine od ulaska pobedonosne vojske Kraljevine Srbije u Novi Sad. Taj događaj predstavlja istorijsku prekretnicu u razvoju našeg grada. Novi Sad je od oslobođenja 1918, osetio duh slobode i krenuo nezaustavljivo putem razvoja. Hvala našim oslobodiocima koji su se borili za veliko delo nacionalnog oslobođenja i ujedinjenja, za slobodu u kojoj mi svi danas živimo. To je svojevrsni poklon, ostavljen u amanet budućim naraštajima. Želimo da se 9. novembar nikada ne zaboravi. Mi imamo dužnost da čuvamo čast i sećanje na taj period naše istorije, a upravo zbog toga danas tradicionalno, na dostojan način, obeležavamo ovaj datum. Značaj 9. novembra 1918, nikada neće izbledeti u istoriji Novog Sada, jer smo tada dobili slobodu i mir koji su skupo plaćeni, životima naših predaka. Zato čuvajmo mir i teško izvojevanu slobodu" rekao je gradonačelnik Milan Đurić čestitavši građanima Novog Sada praznik.
Predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Goran Maksimović istakao je da je ogromna čast da se i ove godine, kao i svake prethodne, zajedno sa predstavncima Grada, Vojske i sveštenstvom, obeležava 9. novembar.
"Te davne 1918. godine, trajno je promenjena istorija grada, a mi smo ponosni na to što smo potomci ljudi koji su omogućili" naglasio je Maksimović.

Foto:Grad Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad