Yunet
 

Društvo

Obeležen Dan Stepanovićeva

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. novembar 2022. • 19:42 •

Obeležen Dan Stepanovićeva

Dan Stepanovićeva, koji se obeležava povodom 27. novembra 1927. godine, kada je ovo novosadsko prigradsko naselje dobilo naziv koje i danas nosi, obeležen je večeras polaganjem venca na spomenik „Tri generacije“, a potom i svečanim programom u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“.

Venac na spomenik položila je zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, koja je nakon toga pozdravila prisutne na svečanosti u školi, istakavši da naseljavanje solunskih dobrovoljaca na pustari Marijin majur, današnjem Stepanovićevu, nije bilo nimalo lako.
- Izbijanje, a potom i okončanje Prvog svetskog rata donelo je tektonske promene koje su se najviše ogledale u novoj teritorijalnoj podeli, promeni granica, nestanku i ukidanju velikih carevina, kao i stvaranju novih država u Evropi. Ono što se dešavalo na globalnom planu, nije zaobišlo lokalne prilike gde su se takođe dešavale promene, kao posledice završetka Velikog rata. Tako je i Stepanovićevo, danas deo Opštine Grada Novog Sada, nastalo naseljavanjem vojnika, dobrovoljaca sa Solunskog fronta - kazala je zamenica predsednice gradskog parlamenta, podsetivši da je naselje dobilo naziv po čuvenom srpskom vojvodi Stepi Stepanoviću.
Kako je dalje rekla, danas je Stepanovićevo dom za oko 2.000 stanovnika, selo ima Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ i crkvu Svetog velikomučenika Lazara kosovskog.
- Ovo prigradsko naselje sa ponosom čuva svoju istoriju, sećanje na sopstveni težak početak i dalji razvoj koji ni danas ne prestaje. Zato osećam veliku čast i zadovoljstvo što mogu da vam čestitam Dan Stepanovićeva u svoje, ali i u ime gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića. Budite ponosni na svoje selo, čuvajte ga i razvijajte, a oslonac i podršku uvek ćete imati i u Novom Sadu - poručila je Karaić.
Prisutnima se obratila i organizatorka i odbornica Skupštine Grada Novog Sada Milana Arnjaš Radić, a svečanosti je prisustvovala i načelnica Gradske uprave za kulturu Zorica Šijak. U okviru svečanog programa projektovan je film o Solunskim dobrovoljcima, potom tribina o njima, a đaci OŠ „Aleksa Šantić“ pripremili su recitacije.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena