Yunet
 

Društvo

Predstavljeno šesto izdanje sveobuhvatne studije IT sektora u Srbiji

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 6. decembar 2022. • 15:55 •

Predstavljeno šesto izdanje sveobuhvatne studije IT sektora u Srbiji

U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad održano je predstavljanje šeste edicije sveobuhvatne studije pod nazivom ,,ICT in Serbia – At a Glance“ koja se sistematskim pristupom bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama i IT sektorom u Republici Srbiji, kao i u AP Vojvodini i ujedno je i jedina studija koja je na ovaj način formirala logičke celine u ovoj rastućoj oblasti.

Pokrovitelj i domaćin ove konferencije i saradnik u izradi studije je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a studiju su podržali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Privredne komore Srbije i Vojvodine i Novosadski sajam.
Autori studije su Vojvođanski IKT klaster i kompanija ,,Mineco Computers“ koja se dugi niz godina bavi prikupljanjem relevantnih podataka vezanih za IT sektor.
Šesto izdanje ove studije, rezultat je napora zainteresovanih strana iz sfere poslovanja, istraživanja, inovacija, obrazovanja i javnog sektora, kojim koordinira Vojvođanski IKT klaster. Dve godine nakon poslednjeg izdanja, tim koji sprovodi ovaj projekat dokumentuje sve relevantne podatke vezane za domaći IT sektor koji, prema rečima autora, napreduje ogromnim koracima, postaje izvozni sektor broj jedan u zemlji i sve više doprinosi nacionalnom BDP-u, dok je preduzetništvo u ovom domenu u porastu, sa zapaženim ulaganjima u tehnološke ideje i startapove u Srbiji.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević obratio se učesnicima i gostima na ovoj konferenciji i predočio podsticajne mere Sekretarijata namenjene ovom sektoru na teritoriji AP Vojvodine, naglasivši da je IT sektor tačka oslonca za stvaranje novih radnih mesta i za regionalni razvoj i partnerstva.
„Na svetskoj izložbi u Dubaiju sam rekao da sam ponosan što Vojvodina predvodi IT sektor u celoj Srbiji. Danas smo svedoci da Novi Sad i drugi gradovi u Vojvodini, mogu da se podiče prisustvom brojnih svetskih IT kompanija, velikim prihodom, sa velikim brojem  zaposlenih inženjera, ali i drugih stručnjaka iz oblasti informatike. Stoga je važno isticati takve rezultate. Ovu studiju će čitati investitori koji svoje poslovanje žele da dovedu u Srbiju, čitaće digitalni nomadi i svi oni koji su za ovu oblast zainteresovani. IT zajednica je u Srbiji odličan primer dobre prakse na koji smo posebno ponosni i podržaćemo je, s obzirom da smo u budžetu za narednu godinu planirali značajna sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u IT sektoru“, rekao je Ivanišević, istakavši da je danas potreba tržišta rada usmerena ka sektoru usluga, prevashodno u turizmu i ka IT sektoru.
Učesnicima se obratio i Tomislav Knežević iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a studiju su predstavili autori direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja i direktor kompanije „Mineco Computers“ Milovan Matijević.
Ova studija je jedina publikacija u Srbiji koja se na sveobuhvatan način bavi sektorom informacionih tehnologija u našoj zemlji i pokriva sve najvažnije aspekte poslovanja u tom sektoru, a prikupljeni i sistemski obrađeni podaci će omogućiti različitim ciljanim grupama da pronađu obilje kvalitetnog materijala i pregled aktuelnih kretanja u jednom od najperspektivnijih sektora današnjice. Istovremeno, studija obrađuje i okolnosti koje svakodnevno utiču na razvoj domaćeg IKT-a.
Pored opštih poslovnih izazova i poslovne klime, autori su se posvetili i proceni IT sektora u Srbiji, softverskom sektoru, preduzetništvu i podršci ekosistemu, razvoju domaćeg informacionog društva i edukacijama i obrazovanju u IKT sektoru i unapređenju ljudskih resursa u ovom domenu.
Procenjuje se da IT tržište dostiže godišnji rast od oko 10 odsto, a uzimajući u obzir složene okolnosti i globalnu pandemiju i energetsku krizu, održiv rast ovog sektora se može posmatrati kao izuzetno pozitivna pojava. Evidentiran je porast broja zaposlenih u kompanijama u domaćem i u stranom vlasništvu, dok softverski izvoz dostiže oko 2,5 milijardi u 2022. godini, što jeste osnova za lakše predviđanje i planiranje parametara izvoza u 2023. godini, za koji se veruje da će u narednoj godini premašiti 3 milijarde evra.
Stub IT industrije su mala i srednja preduzeća, a većina u našoj zemlji jesu kompanije upravo za razvoj softvera, i čine čak 70 odsto od ukupnog broja IT kompanija.
U poređenju sa brojnim složenim pokazateljima uspeha i napredovanja u IT sektoru, studija se bazira na merljivim  ciljevima koji podrazumevaju novac i ljude, a autori ističu da je pozitivna strana ovog pristupa jednostavnost i održivost u pogledu promena u ovom složenom poslovnom okruženju.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena