Yunet
 

Društvo

Obeležena 101 godina postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. decembar 2022. • 16:37 •

Obeležena 101 godina postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je Danu Nacionalne službe za zapošljavanje povodom obeležavanja njene 101. godišnjice postojanja i razvoja.

Na svečanosti tim povodom, koja je po prvi put upriličena u Novom Sadu, u Gradskoj kući, Grad Novi Sad dobio je  priznanje „Partneri koji su kroz dugogodišnju uspešnu saradnju sa NSZ dali izuzetan doprinos u oblasti zapošljavanja“, a prisutnima se tim povodom obratio gradonačelnik Đurić.
"Čestitam 101. godišnjicu od osnivanja prve institucije tržišta rada, na čijim osnovama je izgrađena današnja Nacionalna služba za zapošljavanje. Ponosni smo na tradiciju, kontinuitet i kvalitet njenog rada, i na zajedničku saradnju. Tokom 2021. godine, u našem gradu aktivno je radilo 165 234 lica, a ovaj podatak u poređenju sa onim od 2012. godine, govori o tome da je skoro četrdeset hiljada ljudi, u međuvremenu dobilo zaposlenje. To je pokazatelj zajedničkog kvalitetnog rada Grada Novog Sada i Nacionalne službe za zapošljavanje. Nastavljamo da radimo na istom zadatku" - rekao je gradonačelnik Milan Đurić istakavši da je Grad Novi Sad u poslednjih deset godina za programe zapošljavanja izdvojio milijardu i 434 miliona dinara, a da će samo u sledećoj godini izdvojiti rekordnih 203 miliona dinara.
Prisutne su pozdravili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, a tokom programa svečanosti, oni su uručivali zahvalnice i priznanja zaslužnim partnerima koji su se istakli po uspehu u politici zapošljavanja. Ministar Selaković istakao je da su tokom 2022. godine nastavljena pozitivna kretanja na tržištu rada, koja se primarno ogledaju u rastu zaposlenosti i zarada, prevashodno zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti ostvarenoj u prethodnom periodu.
"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi za treći kvartal ove godine, anketna stopa nezaposlenosti iznosi 8,9% , što znači da je u odnosu na isti period prošle godine nezaposlenost smanjena za 1,6 procentnih poena. Prateći podatke o zapošljavanju, u periodu od januara do novembra 2022. godine, broj slučajeva zapošljavanja iznosio je 185.321. Možemo da zaključimo da na tržištu rada u Republici Srbiji postoji stabilnost i nema značajnijih oscilacija" – zaključio je ministar Selaković.
Direktor NSZ Zoran Martinović naglasio je da je za programe i mere finansijske podrške ove godine izdvojeno 6 milijardi 550 miliona dinara, dok je za sledeću godinu planiran još veći iznos za te namene.
"Ovde moramo istaći ulogu gotovo svih lokalnih samouprava i Pokrajine koje iz svojih budžeta izdvajaju dodatna sredstva za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja. Ove godine smo po treći put za redom, sproveli program za mlade „Moja prva plata“, a do kraja godine zaključićemo ugovore za oko 9000 mladih, koji će raditi kod 5000 poslodavaca" – rekao je Martinović čestitavši svim dobitnicima priznanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad