Yunet
 

Društvo

Počela međunarodna konferencija ''EKOSOP'' u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. decembar 2022. • 13:27 •

Počela međunarodna konferencija ''EKOSOP'' u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je otvaranju međunarodne konferencije „EKOSOP“ koju organizuje Udruženje „Čepom do osmeha“, a čiji je moto „Misli zeleno“.

Tom prilikom, potpisana je i Novosadska deklaracija razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja za održiv, pametan i inkluzivan rast Srbije, koja promoviše koncept cirkularne ekonomije i inovativnih rešenja, kroz koja se unapređuje zaštita životne sredine. Potpisnici su bili „Čepom do osmeha“, „Smart Kolektiv“, JP „Vojvodinašume“, Prirodno-matematički fakultet, Udruženje studenata sa hendikepom, Centar za prirodne resurse „Natura“, Humanitarna organizacija „Prvi korak“, OPENS i Zeleni Navigator Zapadnog Balkana.
- Drago mi je što je Novi Sad domaćin međunarodne konferencije koja je posvećena jednoj od najvažnijih tema današnjice, a to je zaštita životne sredine. Potreban nam je ekološki patriotizam, da „mislimo zeleno" zbog nas i onih kojima ostavljamo svet, da se umrežavamo.  Tema zaštite životne sredine treba da nas ujedinjuje, pogotovo institucije i civilni sektor, a svako od nas pojedinačno mora dati doprinos održivom razvoju. Ova konferencija svakako utiče na podizanje svesti građana o važnosti zaštite životne sredine i veoma je korisno slušati stručnjake o cirkularnoj ekonomiji i inovativnim rešenjima. Grad Novi Sad vodi odgovornu ekološku politiku i trudi se da zajedno sa civilnim sektorom korača istim putem, ka istom cilju, kroz realizaciju projekata iz ove oblasti. U poslednjoj deceniji uložili smo preko tri milijarde dinara u oblast zaštite životne sredine. Novi Sad je i dobar primer primene cirkularne ekonomije, a prvi smo grad u Srbiji koji je ušao u takav projekat izgradnjom kompostilišta u okviru JKP „Gradsko zelenilo”. Današnje potpisivanje Novosadske deklaracije treba da bude smernica svim donosiocima odluka u zemlji i da preslikaju model iz Novog Sada kako bi se cela zemlja udružila u ovom važnom zadatku za budućnost, a to je stvaranje podsticajnog okruženja za očuvanje životne sredine. Čestitam organizatorima Konferencije „EKOSOP“ koji ne samo da godinama utiču na to da kao društvo budemo ekološki osvešćeni, već su tu ideju spojili sa ljudskim i humanim delima. I zato, za nas plastični čep nije samo otpad, već šansa da nekome pomognemo, ujedno spašavajući planetu. Želim im da nastave da šire svet o važnosti ove teme, da podstiču humanost, a na toj misiji, uvek će imati našu podršku- rekao je Milan Đurić.
U ime organizatora prisutnima se obratila predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković, koja je istakla da je akcija sakupljanja čepova u humanitarne svrhe pokrenuta 2012. godine, danas najmasovnija akcija u Srbiji.
- Cilj nam je uvek pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Zato smo i danas, u okviru ovog skupa, a nakon potpisivanja Novosadske deklaracije, uručili pomagalo, odnosno elektromotorna kolica desetogodišnjem dečaku Lazaru Živkoviću iz Niša, koji boluje od spinalne mišićne atrofije i nema mogućnost kretanja. Sve to zahvaljujući humanim ljudima i zajedničkom delovanju svih nas, kao i JP „Vojvodinašume“ koje je dalo značajan doprinos – rekla je Vanja Petković.
Pored gradonačelnika i organizatora skupa, obratili su se Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije, direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai i dekanica Prirodno – matematičkog fakulteta Milica Pavkov Hrvojević. U toku dana, učesnici Konferencije diskutovaće u okviru dva panela i to „Zajedno na istom zadatku – ka istom cilju“ i „Životna sredina nas spaja, ne razdvaja“.

 

Foto: Grad Novi Sad
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad