Yunet
 

Društvo

Ružić: Projekat državne mature biće realizovan 2023/2024. godine

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. decembar 2022. • 12:12 •

Ružić: Projekat državne mature biće realizovan 2023/2024. godine

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će Projekat državne mature biti realizovan 2023/2024. godine i ocenio da je taj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

Ružić je, na završnoj konferenciji Projekta državne mature u Beogradu kazao da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo stategije obrazovanja već 10 godina, dodajući da je taj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca.
"Omogućava jednakost i pravičnost i da u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama svršeni srednjoškolci polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola apliciraju za više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji", kazao je Ružić.
Kako je planirano projekat državne mature biće završen u januaru 2023. godine, a institucije sistema će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature.
"Taj projekat je jedan od najboljih načina da dobijemo i kriterijum
kvaliteta stečenog znanja i sertifikaciju stečenog znanja za vreme srednjoškolskog obrazovanja. Pored te sertifikacije imamo i selekciju i kvalifikaciju, odnosno prolaznost na određene visokoškolske ustanove", naveo je Ružić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Vladimir Sporčić


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena