Yunet
 

Društvo

Selaković: Vlada će učiniti sve da se penzije i dalje povećavaju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. decembar 2022. • 10:39 •

Selaković: Vlada će učiniti sve da se penzije i dalje povećavaju

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da će vlada učiniti sve da se penzije svim kategorijama penzionera i dalje povećavaju, da se sprovodi postepeno povećavanje starosne granice za penzionisanje žena na 65 godina života, kao i da za sada neće biti promena u načinu obračuna visine primanja kod prevremenih penzija.

Kada je reč o poljorivrednim penzijama, Selaković je rekao da se iz državne kase obezbeđuje više od 90 odsto sredstava za njihovu isplatu, što pokazuje da se velika pažnja posvećuje tome da imaju redovna primanja.Selaković je naveo, za list "Politika", da još nije rešen problem oko 230.000 poljoprivrednih penzionera koji svakog meseca, pre nego što uplate doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, moraju dobro da razmisle da li im se to isplati jer će im sutra penzija biti manja, nego sav novac koji su uplatili u tu svrhu.
On je kazao da se pitanje poboljšanja njihovog materijalnog položaja i povećanja najniže penzije od oko 13.274 dinara (koliko je iznosila pre novembarske korekcije od devet odsto), koju prima 104.694 poljoprivrednika, prebacuje sa jednog na drugo ministarstvo.
Objasnio je da su prihodi koje prima najveći broj korisnika poljoprivredne penzije posledica činjenice da ove osobe uglavnom imaju kraći staž osiguranja u odnosu na druge kategorije penzionera, kao i toga da plaćaju doprinos na minimalnu osnovicu.
Prema njegovim rečima, ukoliko bi se visina poljoprivrednih penzija obračunavala samo na osnovu uplaćenih doprinosa i navršenog staža osiguranja, ona bi bila znatno niža od najnižeg iznosa penzije.
Selaković je istakao da je poboljšana finansijska situacija omogućila povećanje penzija od novembra ove godine za devet odsto, a da će u narednoj godini doći do dodatnog uvećanja od 12,1 procenat.
"Takođe, ovakva finansijska situacija omogućila je izmenu formule u cilju većeg procenta usklađivanja penzija od januara naredne godine u odnosu na postojeće rešenje, a bez narušavanja finansijske stabilnosti", rekao je ministar.
Kazao je da se novom formulaom za usklađivanje penzija jača veza izmeju ekonomskog razvoja zemlje i rasta standarda korisnika penzija na održivom nivou.
Na pitanje kako ocenjuje činjenicu da se stalno umanjuju opterećenja poslodavaca za izdavanje za PIO doprinose i da li to može da ugrozi stabilnost "penzionerske" kase, Selaković kaže da je smanjenje stope doprinosa u skladu sa namerom vlade da se nastavi sa poreskim rasterećenjem zarada, čime se podstiče rast zaposlenosti, što će povećati ukupan iznos uplaćenih doprinosa, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.
"Pored toga, ovom merom se, zajedno sa povećanjem neopozivog iznosa zarada, otvara prostor za povećanje najniže plate, naravno, na održivim osnovama", rekao je Selaković.
Na pitanje da li se planira pooštravanje uslova za odlazak u penziju i da li bi trebalo ukinuti penale za prevremeno penzionisanje ili oni treba da budu trajni, ministar je naglasio da se već sprovodi povećanje starosne granice za penzionisanje žena na 65 godina života i to u periodu do 2032. godine.
Kazao je i da se u ovom trenutku ne planiraju izmene propisa u tom pogledu, kao ni u načinu obračuna visine primanja kod prevremenih penzija.
"Vlada Srbije nastaviće da ulaže posebne napore kako bi se penzionerima kontinuirano povećavali prihodi", poručio je Selaković.

 

Izvor: Tanjug

   

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad