Yunet
 

Društvo

Mirović na obeležavanju 25. godišnjice Regionalne saradnje DKMT

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. decembar 2022. • 16:26 •

Mirović na obeležavanju 25. godišnjice Regionalne saradnje DKMT

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na 25. Skupštini Regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT) u Aradu, u Rumuniji, istakavši da je ona utemeljena na udruživanju članica i mogućnosti za njihovu saradnju u privredi, nauci, obrazovanju, kulturi, umetnosti, sportu i drugim oblastima društvenog života.

Prema Mirovićevim rečima, brojnost različitih etničkih zajednica koje žive u svim članicama Evroregije DKMT jeste prednost i vrednost i jedan od najčvršćih mostova međusobne saradnje.
„Osnovna potvrda ispravnosti početne ideje o prekograničnoj saradnji i povezivanju u okviru Evroregije, jesu desetine zajedničkih projekata u različitim oblastima koji su u realizovani, a to važi i za projekte čija nam realizacija, uprkos svim izazovima, tek predstoji“, naglasio je Mirović.
Kako je predsednik naveo, pandemija virusa kovid 19 otežala je i funkcionisanje Evroregije DKMT, ali je istovremeno pokazala da je baš u takvim uslovima dobrosusedska saradnja više nego dragocena, što su u protekle dve godine potvrdila i brojna zajednička iskustva.
„Imamo znanje, iskustvo, resurse da završimo započete projekte i nastavimo sa realizacijom novih na dobrobit svih država članica DKMT-a“, dodao je predsednik Mirović.
Na sednici Skupštine DKMT sumirana je i aktivnost ove organizacije u privlačenju finansijskih sredstava iz evropskih fondova za projekte prekogranične saradnje u periodu od 2014. do 2020. godine i predstavljeni su novi projekti u oblastima od zajedničkog interesa za naredni sedmogodišnji period.
Regionalna saradnja Dunav–Kriš–Moriš–Tisa osnovana je 21. novembra 1997. godine  u Segedinu sa ciljem podržavanja i podsticanja saradnje lokalnih samouprava, privrednika, i građana u svim oblastima koje mogu pomoći u demokratizaciji, integraciju, društveni i privredni razvoj.
Čine je članice iz Mađarske (županije Bač-Kiškun i Čongrad), Rumunije (županije Timiš, Arad i Karaš-Severin) i AP Vojvodina iz naše zemlje.
Županija Arad preuzela je od AP Vojvodine ulogu predsedavajućeg Skupštine Regionalne saradnje DKMT.
Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad