Yunet
 

Društvo

Iskoristite Dan grada kako biste ga bolje upoznali

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. januar 2023. • 11:44 •

Iskoristite Dan grada kako biste ga bolje upoznali

Carica Marija Terezija 1. februara 1748. godine potpisala je „Povelju slobodnog kraljevskog grada“ kojom je tadašnjem naselju Petrovaradinski šanac dat status slobodnog grada i novo ime koje i danas nosi.

Ova privilegija je dobijena zahvaljujući građanima koji su bili željni slobode i koji su od carice otkupili ovaj status za 80.000 forinti. Upravo zbog toga, ovaj datum se obeležava kao Dan grada Novog Sada.
Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture, povodom Dana grada, organizuje širom otvorena vrata 4. i 5. februara kada će svi zainteresovani Novosađani, Novosađanke i njihovi gosti moći da vide izložbe poput „Mileva: mi smo stena“, „Tamburaška tradicija u Vojvodini“, ali i stalne postavke brojnih ustanova kulture potpuno besplatno.
Biće organizovano i upoznavanje sa svim manje poznatim pričama o starom gradskom jezgru i Petrovaradinskoj tvrđavi kroz organizovane besplatne turističke ture uz pratnju vodiča.
Turističke ture će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:

Subota, 4. februar:


Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.30 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Nedelja, 5. februar:


Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.00 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada.
Cilj akcije je da se Novosađanima i Novosađankama predstavi kulturno-turistička ponuda našeg grada, kako bi na pravi način, kao budući ambasadori svog grada, osetili duh Novog Sada.
Tokom 4. i 5. februara u brojnim ustanovama kulture održaće se ,,Dani otvorenih vrata“ koji će omogućiti posetiocima da se besplatno upoznaju sa kulturnom ponudom našeg grada. Otvorena vrata ili stručna vođenja vas očekuju u sledećim ustanovama: Muzej Vojvodine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61, Galerija Matice srpske,Muzej grada Novog Sada, Zbirka strane umetnosti,Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima, Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Prirodnjačka zbirka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Muzej Tamburica festa.

Turistička organizacija Grada Novog Sada:

U subotu i nedelju, 4. i 5. februara, u Izložbenom prostoru TONS-a moći ćete pogledati izložbu UNIQUE Novi Sad, gde se na jednom mestu možete upoznati sa svim onim što naš grad čini jedinstvenim. Radno vreme tokom ova dva dana će biti od 9.30 do 16.30 časova.

 

Izvor: TONS

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena