Yunet
 

Društvo

Proslava školske slave Sveti Sava

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. januar 2023. • 19:12 •

Proslava školske slave Sveti Sava

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović prisustvovala je danas svečanosti, povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava, u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu, a potom u i Osnovnoj školi „Prva vojvođanska brigada“ i tom prilikom prisustvovala programu u organizaciji ove dve škole.

- Danas je vaš dan, veliki dan, danas slavimo školsku slavu svih škola u Srbiji i kao što je rekao veliki Justin Popović - „Sveti Sava je svojim jevanđelskim delima, postao, i navek ostao, najmudriji i najveći srpski filozof“ - navela je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović na svečanosti u OŠ „Prva vojvođanska brigada“.
Predsednica gradskog parlamenta je dodala da je Sveti Sava pokazao put našem narodu i nama samima danas, a to je „da vera u Boga, pismenost i obrazovanje, u čoveku mogu probuditi najbolje i najsvetije osobine i usmeriti ga na pravi i jedini ispravan put - put znanja.“
- Danas širom Srbije i našeg Novog Sada, Sveti Sava korača zajedno sa nama kroz svaku učionicu i svaku školu, i gledajući lica vas mladih ljudi, učenika i đaka, vidim jednu bistrinu, vedrinu i želju da se znanje stekne i da se bude pismen. Nastavite da idete tim putem, putem Svetog Save, učite, obrazujte se, putujete i širite svoje znanje, stičite neka nova, ali se uvek vratite u svoju zemlju, u svoju Srbiju, kao što je i sam Sveti Sava uradio - poručila je MSc Marinković Radomirović.
Predsednica novosadske Skupštine je podvukla da će Grad Novi Sad, kao i uvek učiniti sve da školovanje novosadskoj deci bude što lepše, lakše i kvalitetnije.
- U nama imate prijatelja - zaključila je predsednica Skuštine Grada Novog Sada.
Đacima, njihovim roditeljima i nastavnicima OŠ „Prva vojvođanska brigada“ obratila se i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, kao i direktor ove škole Oliver Stojanović.
U okviru Svetosavske akademije, održan je kulturan i svečani program, a đaci škole su recitovali, svirali i igrali narodne folkorne igre. Pre početka svečane akademije, lomljen je slavski kolač i držana je beseda.
Pre održavanja Svetosavske akademije u Poljoprivrednoj školi, predsednica Skuštine Grada Novog Sada MSc Jelena Mariković Radomirović prisustvovala je i liturgiji u crkvi u Futogu.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad