Yunet
 

Društvo

"Otvorena vrata" vojnih škola i ove subote

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. februar 2023. • 17:22 •

Zainteresovani za upis u vojne škole posetili su danas Vojnu akademiju, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu “1300 kaplara” u okviru akcije „Otvorena vrata“ koja se održava svake subote tokom februara i marta od 10 do 13 časova.

Svi zainteresovani učenici i njihovi roditelji bili su u prilici da se iz prve ruke upoznaju sa nastavnim planom i programom, smeštajnim kapacitetima, kao i uslovima konkursa i procedurama za upis.
Mladiće i devojke na Vojnoj akademiji dočekao je kapetan Miodrag Živkov komandir voda u kadetskoj brigadi koji je odgovarao na sva pitanja u vezi sa načinom školovanja i života na Vojnoj akademiji. Kapetan Živkov posebno je istakao značaj sada već tradicionalne akcije “Otvorena vrata”.
- Akcija je osmišljena sa ciljem da potencijalnim kandidatima omogući da na licu mesta od starešina i kadeta saznaju sve ono što ih interesuje, u vezi sa školovanjem u Vojnoj akademiji. Tu mogu da vide sve od smeštajnih kapaciteta, preko kabineta, sportskog centra i streljane. Konkurs će biti otvoren od 15. februara i svi kandidati moraju da ispunjavaju opšte i posebne uslove - rekao je kapetan Živkov.
Sa potencijalnim kandidatima razgovarao je i kadet Nikola Malić koji je treća godina Vojne akademije na smeru pešadija. On je posebno pozvao mlade da dođu na Vojnu akademiju i vide sve mogućnosti koja ona pruža.
- Moja porodica baštini tradiciju vojnog poziva. Voleo sam, volim i voleću vojnu uniformu i naoružanje tako da je ovo bila jedina opcija koju sam ja imao još od malena. Kako je vojvoda Živojin Mišić rekao, “Država se oslanja na vojsku, a vojska na uskospecijalizovani komandni kadar, a to su oficiri”, jasno je da je Vojna akademija bila jedini put za mene - rekao je kadet Malić i pozvao zainteresovane kandidate da se upoznaju sa uslovima konkursa preko sajta Vojne akademije dodajući da ova visokoškolska ustanova obezbeđuje uslove smeštaja, knjiga za školovanje i stipendiju tokom školovanja.
Mladići i devojke danas su videli sobe u kadetskom internatu, kabinet naoružanja i motora i motornih vozila, kao i sportski centar.
Anica Šajkić iz Beograda nosi pozitivne utiske sa Vojne akademije i nada se da će ispuniti sve uslove konkursa.
- Utisci su zaista lepi. Meni nije prvi put da sam na “Otvorenim vratima”, bila sam i prošle godine i dosta toga mi se dopalo i tada. Još od sedme godine imam želju da upišem Vojnu akademiju, deka mi je bio vojno lice i taj poziv mi je predstavio na jedan slikovit način. Ja želim da ispunim njegovu želju, ali i svoj san da upišem Vojnu akademiju - rekla je Anica.
Načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić naglasio je da su vrata internata u Humskoj 22 svake subote od 10 časova otvorena za sve one koji žele da saznaju sve informacije vezane za upis u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu. Veliki broj kandidata i njihovih roditelja, ističe načelnik Ćitić, dolazi kako bi saznali šta je to specifično i karakteristično za srednjoškolsko vojno obrazovanje, kao i po čemu se razlikuje od civilnih škola.
- Nastavni plan i program Vojne gimnazije usaglašen je sa nastavnim planom i programom gimnazija opšteg smera u Republici Srbiji, ali ima i dosta vojnih sadržaja, opšte vojnih predmeta. Takođe, ima i posebnih oblika nastave od vojnih obuka u plivanju u periodu prilagođavanja, obuke u skijanju do velikog broja sekcija i vannastavnih aktivnosti. Upravo to je ono što Vojnu gimnaziju čini posebnom u odnosu na ostale srednje škole u Republici Srbiji - rekao je načelnik Vojne gimnazije i dodao da je internat nedavno renoviran, te da su uslovi za život i rad učenika znatno unapređeni.
David Đorđević, učenik osmog razreda osnovne škole, došao je sa roditeljima u Internat Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole kako bi se upoznao sa uslovima upisa, života i rada u vojnim školama. Njegova majka Nataša Đorđević ističe da je David svoju odluku o školovanju doneo još u sedmom razredu osnovne škole.
- Otac radi u policiji, ja sam advokat po struci, tako da nikoga nema u vojsci, ali on je to još u sedmom razredu odlučio. Razgovarali smo sa njim i predočili smo mu i neke druge stvari, predložili neke druge škole, ali do danas odluku nije promenio. Čak i nema drugi izbor škole. Raspitivali smo se o uslovima i uspesima škole, i o daljem radu - rekla je Davidova majka naglasivši da podržavaju odluku svoga sina.
Pored prilike da znanje stekne i razvije pomoću najboljeg nastavničkog i starešinskog kadra, Marko Panajotović učenik 48. klase Vojne gimnazije posebno ističe prednosti internatskog života.
- Ovo je mesto gde konačno mogu da pokažem za šta sam sve sposoban, svoje sposobnosti i mogućnosti. Mogu da ih ispoljim na najbolji mogući način i ovde sam shvaćen od nastavnika i starešina - navodi učenik Panajotović koji svim mladima koji bi želeli da upišu neku od dve srednje vojne škole poručuje da ukoliko žele u budućnosti da postanu jaka, snažna i savesna ličnost ovo je pravo mesto za njih.
Vojna akademija ove godine upisaće 175  kadeta, a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 17. U Vojnu gimnaziju  biće upisano 75 učenika opšteg smera i 30 učenika vazduhoplovnog smera, dok će u Srednju stručnu vojnu školu biti upisano 65 dečaka i devojčica.
Konkurs za upis u vojne škole biće otvoren 15. februara, a zainteresovani kandidati i kandidatkinje moći će da podnesu prijave do 31. marta 2023. godine.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad