Yunet
 

Društvo

Do 2. marta prijave penzionera za besplatnu rehabilitaciju u banjama

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. februar 2023. • 10:38 •

Do 2. marta prijave penzionera za besplatnu rehabilitaciju u banjama

Republički fond PIO objavio je poziv za penzionere da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u banjama, a prijave su otvorene do 2. marta.

Preliminarna rang lista korisnika koji ispunjavaju uslove biće objavljena 21. radnog dana od dana zatvaranja oglasa, dakle krajem marta.
"Mogućnost da se prijave imaju svi korisnici starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima je prebivalište u Srbiji, a kojima je visina penzije do 37.809 dinara, koji od oglasa 2020. nisu koristili ovo pravo i koji nemaju druge prihode osim penzije, rekao je danas Tanjugu dr Aleksandar Milošević, zamenik direktora Fonda PIO.
Penzioneri koji žive u Srbiji, a osim domaće primaju i inostranu penziju, takođe imaju mogućnost da se prijave, pod uslovom da su im obe penzije u zbiru do navedenog iznosa. Oglas za prijavu je otvoren do 2. marta, rekao je dr Milošević.
Kako je naveo, prijave se podnose u udruženjima penzionera na opštinama u kojima je prebivalište penzionera.
"Tu penzioneri preuzimaju obrazac prijave, koji popunjavaju i na kome izražavaju želje u kojim banjama bi želeli da se rehabilituju, rekao je dr Milošević.
Osim popunjene prijave, naveo je on, potrebno je da prilože penzijski ček i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju.
"Naglašavam da se nemedicinska dokumentacija ne boduje, već je samo koristimo da opredelimo adekvatnu banju korisniku, rekao je dr Milošević.
U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu boduju se visina penzije, dužina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, a korisnici koji su ostvarili pravo na negu i pomoć drugog lica dobijaju dodatne bodove. U slučaju istog broja bodova prednost ima stariji korisnik, rekao je dr Milošević.
Kako je najavio, preliminarna rang lista korisnika koji ispunjavaju uslove biće objavljena 21. radnog dana od dana zatvaranja oglasa, dakle krajem marta.
"Nakon toga, penzionerima koji ne ostvare pravo ostavili smo mogućnost žalbe, a po razmatranju svih žalbi objavljujemo konačnu rang listu. Rang liste će biti objavljene na oglasnim tablama u filijalama Fonda i u udruženjima penzionera u kojima su se penzioneri prijavljivali. Svi penzioneri koji ostvare pravo na besplatan oporavak u banjama, dobiće obaveštenje od Fonda o tome za koju banju su opredeljeni, rekao je dr Milošević.
U banji penzioneri dobijaju smeštaj i pun pansion za 10 dana boravka, lekarski pregled pri dolasku, laboratorijsku analizu, najmanje tri terapije i plaćamo putne troškove za dolazak do banje i povratak do kuće. Istakao bih još da plaćamo troškove puta i smeštaj za pratioce, na koje pravo imaju korisnici - slepa lica i deca - porodični penzioneri koja nisu sposobna za samostalan život, kazao je zamenik direktora Fonda PIO.
Ove godine smo ranije pokrenuli ukupnu proceduru, tako da očekujemo da već krajem aprila prvi penzioneri počnu sa rehabilitacijama. Napominjem da će ih pozvati predstavnici iz banje kako bi dogovorili termin dolaska, rekao je dr Milošević.
Ugovore smo potpisali sa 26 srpske banje i naglašavam da je svaka banja u obavezi da ponudi isti obim usluga, pregled lekara, najmanje tri različite terapije i nadzor lekara svih 10 dana, naveo je dr Milošević.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena