Yunet
 

Društvo

Otvoreno sedište Udruženja veterana „ Košare“ u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. februar 2023. • 17:08 •

Otvoreno sedište Udruženja veterana „ Košare“ u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa ministrom odbrane i potpredsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem, prisustvovao je otvaranju sedišta Udruženja veterana „Košare“ na Bulevaru Mihajla Pupina br.19 u Novom Sadu.

- Ne može se na dovoljno upečatljiv način odati priznanje onima koji su svojom hrabrošću i ličnim primerom ispisali najsvetlije stranice hrabrosti, čojstva, junaštva i rodoljublja. Od kako je na čelu naše zemlje Aleksandar Vučić, mi ponosno govorimo o bitci na Košarama, za razliku od onih pre nas koji su o tome ćutali. Bitka na Košarama, koja je u ranijem periodu bila nepravedno zapostavljena, sada se redovno obeležava, kao herojski podvig koji je zadužio celu Srbiju. Veterani sa Košara, hrabro i požrtvovano su se borili za bolji život svih građana Srbije. Najmanje što mi danas možemo da uradimo jeste da se potrudimo i uložimo napor da stvorimo prilike i mogućnosti za bolji život njih i njihovih porodica. To je naša obaveza i moralna dužnost. Podrška Udruženju veterana sa Košara ni u budućnosti neće izostati, jer Novi Sad i Srbija od 2012. godine ne zaboravljaju svoje junake. Današnje otvaranje prostorija Udruženja predstavlja samo malu zahvalnosti za sve one koji su za svoj narod časno nosili uniformu i podneli veliku žrtvu – rekao je Milan Đurić i dodao - Dodatni, mali doprinos za sve ono što su učinili je inicijativa koju će podneti Grad Novi Sad da ulica u našem Gradu i jedna nova osnovna škola dobiju naziv po bici sa Košara i junacima koji su bili deo ove velike borbe za našu zemlju.
Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević naglasio je da je podrška Udruženju jedan prirodan i pristojan proces da kažemo hvala ljudima koji su se borili za sve nas.
- Svi smo bili izloženi nato agresiji marta 1999. godine ali priznaćemo da je nekima bilo ipak teže jer su na njih pucali i jer su bili izloženi kopnenoj agresiji. Drago mi je da  je u centru Novog Sada otvoren ovaj reprezentativni prostor koji će pre svega odisati slogom i jedinstvom, i da će imati jedan potpuno otvoreni koncept gde će nove generacije, koje ne treba nikada da dožive to što su učesnici Košara doživeli, da razumeju šta se to desilo i zašto se to dešavalo. Hvala gradonačelniku Đuriću i Gradu Novom Sadu na svemu što su uradili za ovo Udruženje, i verujem da će ove prostorije odisati energijom ljudi koji će ih posećivati – rekao je Vučević.
Tom prilikom, predsednik Udruženja veterana „Košare“ Ivan Antić zahvalio se ministru Vučeviću i gradonačelniku Đuriću na velikoj podršci koju su dobili i istakao da su neki od  ciljeva Udruženja prikupljanje i raspoređivanje novčanih sredstava od donatora i drugih za borce sa Košara i ratne vojne invalide kao i za članove njihovih porodica, organizacija stručnih skupova, savetovanje i pružanje pravne pomoći za borce sa Košara i ratne vojne invalide, negovanje tradicije svih jedinica učesnica bitke na Košarama, kao i razvijanje saradnje sa državnim organima, organizacijama, institucijama, udruženjima i savezima i drugo.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena