Yunet
 

Društvo

Ozelenjavanje parkinga kod Štranda

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. mart 2023. • 14:48 •

Ozelenjavanje parkinga kod Štranda

Na parkingu kod Štranda radnici Gradskog zelenila u ponedeljak 6. marta počinju sadnju novih stabala.

Na ovom prostoru biće posađeno 11 koprivića. Reč je o školovanim sadnicama visokim preko tri metra, koje su uzgajane u rasadniku preduzeća.
- Sadnjom novog drveća unapređujemo kvalitet zelenila u ovom delu grada. I pre dve godine smo zasadili 13 sadnica koprivića. To je ukupno 24 nova stabla. Koprivić je biljna vrsta koja brzo raste, i vrlo brzo razvija krošnju, i ima dug životni vek - kaže Miloš Egić direktor "Gradskog zelenila".
On ističe da su tokom januara i februara na više lokacija u gradu posađeno 663 sadnice novog drveća i 3.370 komada ukrasnog šiblja.
- Uglavnom je reč o lišćarima pogodnim za sadnju u urbanim sredinama - grab, koprivić, jasen, bagrem. Pored sadnje, značajno je to što smo ove godine, prvi u ovom delu Evrope počeli s tretmanima drveća mešavinom specijalnih ulja koja sadrže fungicide i insekticide, kako bismo dodatno unapredili zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije i podigli je na još viši nivo - kaže Egić.
Takođe, po nalogu Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu radnici "Gradskog zelenila" oblikovanjem grana podmlađuju krošnje topola na parkingu kod Štranda koje su stare preko 60 godina, što je duplo duže od životnog ciklusa uobičajenog za evroameričke topole koje su, u cilju upotrebe u drvnoj industriji, stvorene ukrštanjem domaće i američke crne topole.
- Nakon oblikovanja, sve grane će biti zaštićene fitobalzamom, a sva stabla će biti tretirana mešavinom specijalnih ulja koja sadrže fungicide i insekticide. A biće tretirana i antibioticima. Pored toga, čim vremenski uslovi dozvole, takođe će biti prihranjena i posebnom mešavinom mineralnih đubriva - kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora "Gradskog zelenila".

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad