Yunet
 

Društvo

Učenici srednjih škola obišli Vojnu akademiju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. mart 2023. • 12:12 •

Učenici srednjih škola obišli Vojnu akademiju

Učenici srednjih škola iz Apatina, Vrbasa i Varvarina obišli su nastavne, smeštajne i sportske kapacitete Vojne akademije i na taj se način neposredno upoznali sa procesom obrazovanja budućih oficira Vojske Srbije.

Gostima je dobrodošlicu poželeo načelnik Vojne akademije prof. dr pukovnik Srđan Blagojević nakon čega su im domaćini predstavili uslove aktuelnog konkursa za upis u vojne škole i proces selekcije koji kandidatima predstoji do sticanja zvanja kadeta. Srednjoškolci su zatim obišli Spomen sobu Vojne akademije, kabinete vazduhoplovstva i motornih vozila, virtuelnu streljanu, kao i Sportski centar.
Današnji obilazak je kod mnogih učenika probudio želju da stanu u kadetski stroj, a  jedan od njih je i Nemanja Milješić koji ističe da razmišlja da upiše Vojnu akademiju, a kao najzanimljiviji deo današnje posete izdvaja virtuelnu streljanu.
Potpukovnik Željko Jokić, nastavnik na kadeti naoružanja i opreme kopnene vojske gostima je u pištoljskoj streljani predstavio način obuke kadeta Vojne akademije u gađanju pištoljima i automatskom puškom M70.
 - Predstavili smo im sam proces izučavanja jednog naoružanja. Mogli su da sagledaju kako se realizuje nastava od obuke za zauzimanje stavova za gađanje do samog izvršenja gađanja – rekao je potpukovnik Jokić.
Kadeti Vojne akademije potrudili su se da gostima boravak u ovoj visokoškolskoj ustanovi bude što prijatniji, te su im stajali na raspolaganju za sva pitanja.
Ilija Anđelić, kadet druge godine Vojne akademije ističe da je ovo dobar način da učenici koji dolaze iz civilstva saznaju i sagledaju benefite koje pruža studiranje na ovoj visokoškolskoj ustanovi.
-  Vojna akademija pruža sjajne uslove. Školovanje na Vojnoj akademiji potpuno je besplatno, a kadetima su dostupne razne sekcije, ali i korišćenje bazena i streljane koja je opremljena najnovijom tehnologijom – rekao je kadet Anđelić.
Akcija obilaska Vojne akademije realizovana je u saradnji sa  predstavnicima opština Apatin, Vrbas i Varvarin, kao i njihovim Sportskim savezima.
Osim srednjoškolaca iz Apatina, Vrbasa i Varvarina, Vojnu akademiju danas je posetila i Anđela Milojević, trinaestogodišnja devojčica koja je osvojila više od 200 medalja na takmičenjima u karateu, a čija je želja da svoj obrazovni put nastavi u vojnim školama.
- Trenutno pohađam sedmi razred, ali već se pripremam za upis u Vojnu gimnaziju, a potom bih želela da završim i Vojnu akademiju. Uzor mi je Jovana Preković koja je pripadnik Sportske jedinice Vojne akademije – ističe ova mlada karatistkinja koja je prilikom posete Vojnoj akademiji imala priliku da upravo sa olimpijskom i svetskom šampionkom Jovanom Preković, pripadnicom Sportske jedinice, odradi i jedan trening karate meč.

 

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad