Yunet
 

Društvo

Ansambl „Binički“ završio britansku turneju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. mart 2023. • 11:44 •

Ansambl „Binički“ završio britansku turneju

U Gardijskoj kapeli Bakingemske palate održan je veliki zajednički koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Gudačkog orkestra grofice od Veseksa.

To je ujedno bio i završni koncert tokom uzvratne posete našeg Ansambla kolegama iz Ujedinjenog kraljevstva, sa kojima su 2021. godine zapažene koncerte podarili publici u Beogradu.
Na svojevrsnoj gala koncertnoj večeri, još jednom su združenim zvukom muzičari dva orkestra ispunili prostor, ovoga puta Gardijske kapele. Smenjivali su se „Rondo" Žana Murea, „Sway" Pabla Luiza, Elingtonov „It don't mean a thing", kolaž numera iz mjuzikla „Čikago"  Džona Kendera, tradicional „The Wellerman", „Over the rainbow" Harolda Arlenda, segmenti Elgarove „Serenade" i Bahovog Koncerta za dve violine sa solistima Ketrin Dejvis i Urošem Kovandžićem. Prvi deo koncerta je završen čuvenom Rodrigezovom „La kumparsitom".
U nastavku koncerta, publika je uživala u kombinovanom repertoaru srpskih i britanskih muzičara. Gardijskom kapelom su se zaorili zvuci „Milunkinog valcera" Vladimira Tošića,  Manjifikove „Marijane", Bregovićevog „Tanga" i „Srpskog valcera" Vojkana Borisavljevića, a klarinetisti, majori Duško Trnavac i Duško Stamenković, ponovo su očarali publiku čuvenom kompozicijom Akera Bilka „Stranac na obali" i „Pastirskom baladom" Bokija Miloševića.
Za kraj, združeni orkestar je izveo kolaž melodija iz crtanih filmova, a oduševljena publika nagradila je muzičare dugim aplauzom.

 

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena