Yunet
 

Društvo

Kisić: Nikada veća finansijska podrška države roditeljstvu i porodici

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. mart 2023. • 12:56 •

Kisić: Nikada veća finansijska podrška države roditeljstvu i porodici

Ministarka za brigu o porodicu i demografiju Darija Kisić učestvovala je na Kopaonik biznis forumu gde je istakla da bez obzira kolikom snagom se kretali napred, koliko dostignuća i rezultata ostvarili, to neće imati svrhu ukoliko nas ne bude više i ukoliko nam se deca ne budu rađala.

“Čuli smo i na ovom forumu kakvom enegijom i velikom snagom naša država ide napred. Bez obzira na sve izazove, i na neke na koje nismo planirali u 21. veku, kao što su pandemija i ratovi, ipak treba da se setimo da je osnova svega i baza svih naših aktivnosti porodica“, rekla je Kisić.
Ministarka je naglasila da je prethnodnih godina država, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, jasno pokazala da želi da bude podrška porodici i roditeljima.
Finansijska podrška roditeljima je, prema rečima Kisić, nikada veća, s obzirom da, na primer, roditelji sada za rođenje prvog deteta dobijaju više od 345.000 dinara, a da su 2012. godine dobijali 30.000 dinara.
Kisić je dodala da država primenjuje još čitav niz mera za podršku roditeljima, među kojima je i dodela subvencije majkama koje nemaju nekretninu na svoje ime, što je mera od koje se tek očekuju efekti.
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju priprema i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, sa idejom da podrži žene preduzetnice, u smislu da se omogući da i muževi žena preduzetnica mogu da koriste porodiljsko odsustvo nakon trećeg meseca od rođenja deteta“, navela je Kisić i podsetila da su Ministarstvo i Privredna komora Srbije nedavno potpisali sporazum sa ciljem promovisanja aktivnosti na usklađivanju roditeljstva i rada.
Prema rečima ministarke Kisić, na tržištu rada primetni su pozitivni trendovi kada je u pitanju zapošljavanje žena, naročito onih u reproduktivnom periodu, a sve veći broj žena koje su zaposlene i koje imaju visoko akademsko obrazovanje odlučuje se da rodi treće i četvrto dete. U poređenju sa 2015. godinom 38 odsto više žena sa visokoškolskim obrazovanjem i oko 36 odsto onih koji se nalaze u radnom odnosu odlučilo se da rodi treće i četvrto dete, dodala je Kisić.
„To je jasan pokazatelj ekonomskog osnaživanja i stabilnosti naše zemlje, većeg osećaja sigurnosti, kako zdravstvene, tako i socijalne, a prisutne su i pozitivne migracije, koje su doprinele da imamo veći pul žena u reproduktivnom periodu. Rezultati su već počeli da se vide, imamo pozitivne pokazatelje kada je u pitanju broj rođene dece u toku januara i februara i nadam se da će takav trend da se nastavi“, rekla je Kisić.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena