Yunet
 

Društvo

Nastavlja se tretiranje drveća

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. mart 2023. • 13:07 •

Nastavlja se tretiranje drveća

Radnici "Gradskog zelenila" već treći dan zaredom tretiraju drveće u novosadskim parkovima specijalnim mešavinama crvenog i plavog ulja, koja sadrže insekticide i fungicide.

Leđnim atomizerima marke "Štil" tokom prepodneva tretira se šiblje u Futoškom parku, a u trećoj smeni u Dunavskom parku biće tretirano visoko drveće iz atomizera "Defender" zapremine 1.000 litara vučenog traktorom.
Tokom ponedeljka i utorka u dve smene tretirano je 1.086 stabala u Futoškom parku.
Takođe je tretirano šiblje na površini od 1.900 kvadrata.
- Tretiranje drveća protiv insekata, bolesti i gljivica je važna preventivna mera. Naši radnici će, u skladu sa vremeniskom uslovima, do polovine marta nastojati da tretiraju sve gradske parkove i ulične drvorede, kao i drveće u kvartovskim zelenim površinama. Temeperatura vazduha mora biti iznad 8 stepeni da bi se ulje, u kom se nalazi specijalna mešavina insekticida i fungicida bolje apsorbovalo. Zimskim tretiranjem se smanjuje infektivni potencijal biljnih bolesti i štetočina i znatno olakšava zaštita stabala u vegetacionom periodu - kaže generalni direktor "Gradskog zelenila" Miloš Egić.
A Danijela Andrić, pomoćnica direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila najavljuje da će tokom ranog proleća biti uvedena još jedna mera nege drveća.
- Planirana je prihrana stabala mineralnim hranivima u zoni korena. Takođe, nastavićemo sa folijarnom prihranom stabala, koja obezbeđuje nedostajuće biostimulatore i minerale. Tokom leta drveće ćemo na svakih 15-20 dana prihranjivati vodotopivim hranivima - kaže Andrić.
U Gradskom zelenilu kao posebno značajnu novinu naglašavaju primenu dendrohirurgije i lečenje drveća uz pomoć specijalnih injektora, kojima će se stablima na proleće direktno pod koru dodavati specijalne mešavine lekova.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena