Yunet
 

Društvo

„Putokazi“ za dalje školovanje

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. mart 2023. • 14:32 •

„Putokazi“ za dalje školovanje

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ otvoren je danas, u Hali „Master“ Novosadskog sajma.

Prisutne na otvaranju pozdravila je članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i naglasila da Grad visoko vrednuje obrazovanje, prepoznaje ulogu te oblasti u razvoju celokupnog društva i shodno tome iz budžeta izdvaja čak sedam milijardi dinara za kontinuirano unapređenje uslova, kako u predškolskom, tako i u školskom sistemu Novog Sada. Ona je, takođe ukazala na značaj Sajma obrazovanja koji Grad svake godine podržava.
- Odluka o nastavku školovanja jedna je od najznačajnijih u životu, odluka kojoj se ozbiljno pristupa, ali nekada je nije lako doneti. Mogućnost neposrednog susreta sa predstavnicima obrazovnih ustanova ima veliki značaj za sve one koji se suočavaju sa tom bitnom prekretnicom i zato su „Putokazi“ pravo mesto za njih - izjavila je Dina Vučinić i dodala – Ove godine, iz budžeta Grada izdvojeno je milion dinara za predstavljanje srednjih škola sa teritorije Grada Novog Sada i sigurna sam da će naši maturanti iskoristiti priliku da se na jednom mestu informišu o programu i radu srednjih škola, da razgovaraju sa predstavnicima tih obrazovnih ustanova kako bi lakše odlučili u kom će pravcu nastaviti dalje.
Čast da ove godine otvori Sajam obrazovanja pripala je ministru prosvete Branku Ružiću koji je  izrazio zadovoljstvo zbog velikog prisustva mladih ljudi na manifestaciji koja prema njegovim rečima već skoro dve decenije predstavlja orijentir za karijerne ciljeve učenika. On je tom prilikom istakao da je obrazovni sistem u Srbiji raznovrstan, inkluzivan, dostupan i jedinstven po tome što omogućava školovanje i na osam jezika nacionalnih manjina.
Obraćajući se prisutnima, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković se predstavnicima resornih institucija zahvalio na podršci za realizaciju Sajma obrazovanja koji je prepoznat kao događaj od nacionalnog značaja i dodao da se na Novosadskom sajmu danas organizuje i Sajam zapošljavanja na kojem je 58 poslodavaca ponudilo gotovo 1000 radnih mesta.
Na Sajmu obrazovanja, danas i sutra, posetiocima se predstavljaju srednje škole sa teritorije Novog Sada, svi fakulteti Novosadskog univerziteta, devet visokoškolskih ustanova sa teritorije Vojvodine, kao i privatni fakulteti i visokoobrazovne institucije iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Pored obrazovnih ustanova, svoje programe će predstaviti i Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. „Putokazi“ zauzimaju visoko mesto među događajima koji su namenjeni profesionalnoj orijentaciji učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, a jedan od ciljeva te manifestacije je i afirmacija doživotnog obrazovanja.

 

Foto: Grad Novi Sad
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena