Yunet
 

Društvo

Obuka vodiča i službenih pasa za čuvarsku službu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. mart 2023. • 16:36 •

Obuka vodiča i službenih pasa za čuvarsku službu

U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu završen je prvi ovogodišnji ciklus obučavanja vodiča i službenih pasa za angažovanje na zaštiti i obezbeđenju objekata i pokretnih sredstava Vojske Srbije.

Ova obuka se realizuje više puta u toku godine sa ciljem osposobljavanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije za formacijske dužnosti vodiča pasa u jedinicama i periodične redresure pasa koji su obučeni za čuvarsku službu.
U skladu sa programom obučavanja, vodiči su sa službenim psima na specijalizovanom poligonu realizovali raznovrsne vežbe, kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka. Akcenat je bio na praktičnim radnjama opšte dresure, savlađivanju prepreka i na vežbama za unapređenje budnosti i pravovremene reakcije pasa na različite pretnje.
Po završetku osposobljavanja, službeni psi su zajedno sa vodičima raspoređeni u jedinice Vojske Srbije, gde će biti angažovani na zadacima obezbeđenja vojnih objekata i imovine.
Obuka za angažovanje u čuvarskoj službi je samo jedan od brojnih oblika osposobljavanja u Centru za obuku pasa, koji je namenjen za dresuru, zdravstveno zbrinjavanje, uzgoj i reprodukciju službenih pasa, ali i obuku i usavršavanje kadra veterinarske službe.

 

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad