Yunet
 

Društvo

Učesnici međunarodne radionice o upravljanju otpadom obišli kompostilište Gradskog zelenila

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. februar 2024. • 18:49 •

Učesnici međunarodne radionice o upravljanju otpadom obišli kompostilište Gradskog zelenila

Učesnici radionice o smanjenju emisije metana u sektoru upravljanja otpadom Jugoistočnoj Evropi uz primenu resursa GMI koja je održana u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka posetili su kompostilište Gradskog zelenila, kao primer uspešne primene savremenih tehnologija u ovoj oblasti. Učesnici skupa iz Makedonije, Hrvastske, Crne Gore, Republike Srpske, i opština iz Vojvodine, upoznali su se sa načinom rada postrojenja u kom se prerađuje sav bio otpad s teritorije Novog Sada i pretvara u kompost koji se dodaje prilikom sadnje drveća, cveća i ukrasnog rastinja.
Pored učesnika radionice, obilasku su prisustvovali su predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine, direktor Gradskog zelenila Miloš Egić i pomoćnik direktora Danijela Andrić.
Učesnici tribine obavešeteni su da se prilikom proizvodnje komposta u kompostilištu Gradskog zelenila koristi tehnologija koja ne zagađuje životnu sredinu, a da se dobija kompost izuzetnog kvaliteta koji se koristi prilikom ozelenjavanja Novog Sada.
U kompostilištu se prerađuju trava, lišće, bolesne, oštećene, suve grane, truli delovi drveća. Kompostilište je izgrađeno uz podršku gradonačelnika Novog Sada, Uprave za zaštitu životne sredine i nemačke agencije „GIZ“.
Zajedno sa predstavnicima javnih službi za upravljanje otpadom iz država iz regiona, kompostilište su posetili i predsavnici Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Temerina i Vrbasa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena