Yunet
 

Društvo

Generalno prolećno ulepšavanje grada: Zelenilo počelo sadnju 100.000 sadnica cveća

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. maj 2024. • 15:56 •

Generalno prolećno ulepšavanje grada: Zelenilo počelo sadnju 100.000 sadnica cveća

Do kraja maja u Novom Sadu će biti posađeno 100.000 komada novog cveća. Ove nedelje će biti posađeno 77.000 komada cveća, a do kraja maja biće posađeno preostalih 23.000 cvetova. Vrste koje će ove godine ukrašavati naš grad su afrička kadifa, begonije, ukrasna kopriva, kosmos, cinija, petunije, viseća muškatla, dihondra argentea-poznata u narodu kao srebrni vodopad, ukrasni batat u zelenoj i purpurnoj boji i druge biljke.
Sadnja je već započeta na Petrovaradinskom keju, a narednih dana sadiće se u cvetnim gredicama kod mosta Duga, dopunjavaće se cvetni grb grada kod Banovine, zatim, u Novom parku između Novog naselja i Detelinare, Staničnom trgu, okretnici kod Štranda, kružnom toku na Rumenačkoj ulici, Futoškom i Dunavskom parku i ostalim površinama.
Takođe se pripremaju cvetni valjci, cvetna stabla i kupe, sadi se cveće u saksije koje će ukrašavati stubove rasvete i žardinjere koje će biti postavljene na razdelne trake. Na taj način biće posađeno još 6.317 kom cveća.
U toku je vađenje dvogodišnjeg precvetalog cveća iz rundele kod fontane u Dunavskom parku, u Kampusu i na okretnici kod Štranda, koje će biti zamenjeno novim ranije pripremljenim dvogodišnjim cvetnicama, a u toku je i okopavanje i orezivanje žive ograde na Bulevaru Mihajla Pupina i Bulevaru Jaše Tomića.
Pored toga radnici „Zelenila“ kose travu na velikom broju lokacija. Kose se zelene površine uz Bulevar Evrope, u Primorskoj, Sentandrejskom putu, Kosovskoj, Marka Miljanova, na okretnici kod Kvantaša i okretnici autobuske linije br 6, putu Venizelosa, Bulevaru Jaše Tomića, Kornelija Stankovića, Mičurinovoj, Save Ninkovića, Bogdana Garabantina, Marodićevoj, Trgu 1. maja, Narodnog fronta. Kosidba se takođe odvija u stambenom bloku Vojvode Stepe – Seljačkih buna – Bulevar Slobodana Jovanovića – Kneza Miloša, u ulici Dušana Danilovića, Bulevaru Partijarha Pavla, Stevana Hristića, Vladike Ćirića, Novom parku, kao i površinama kod Beogradske kapije, oko Lovotursa, vojnog parka i parka kod OŠ Jovan Dučić, kao i u Begeču.

 

Foto: JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena