Yunet
 

Društvo

Potpredsednica Božić posetila Sigurnu kuću u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. maj 2024. • 14:46 •

Potpredsednica Božić posetila Sigurnu kuću u Novom Sadu

Povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, potpredsednica Pokrajinske vlade Sandra Božić posetila je Sigurnu kuću u Novom Sadu.

„Imala sam priliku da se upoznam sa korisnicama Sigurne kuće i razmenim reči podrške. Pružanje podrške korisnicima, kao i zaposlenima u Sigurnoj kući, samo je jedan vid podsticaja da nastave rad na zaštiti i osnaživanju žena, ali i način da se podigne svest o metodama prevencije i smanjivanja nasilja u porodici“, rekla je potpredsednica Božić.

Tokom razgovora sa rukovodiocem Sigurne kuće Nadom Padejski Šekerović, ona se upoznala sa poteškoćama u radu, kao i potrebama korisnica i zaposlenih kako bi se dodatno poboljšao život i rad unutar kuće.

U periodu od 2006. do 2009. godine Sigurna ženska kuća je funkcionisala kao projekat u potpunosti podržan sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu, da bi 2009. godine postala redovna delatnost Centra za socijalni rad.

Prema rečima potpredsednice Božić, podrška Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova ženama žrtvama nasilja ogleda se u različitim programima i realizuje se kroz podršku u zapošljavanju i ekonomskom osnaživanju žena koje su pretrpele nasilje, kao i kroz različite projekte koji imaju za cilj prevenciju nasilja, ali i podršku ženama koje su pretrpele neki oblik nasilja u porodici.

Božićeva je istakla da na teritoriji APV postoji pet sigurnih kuća, koje tokom godine prime između 40 i 60 korisnica.

„Kako bismo poboljšali rad i pomogli našim sugrađankama, potrebno je da učestvujemo u podizanju svesti o temi porodičnog nasilja, uz poruku da nikada nisu same i da mogu da se oslone na pomoć i svaku podršku stručnog osoblja koje radi u sigurnim kućama“, izjavila je potpredsednica Božić.

Ona je pozvala sve građane Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice, Sombora i Zrenjanina, u kojima funkcionišu sigurne kuće, da pomognu njihovom radu i vidu donacija svih vrsta – prehrambeni proizvodi, odeća i obuća, sredstva za higijenu, tehnička roba i drugo, uz napomenu da je obuća za decu najneophodnija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena