Yunet
 

Društvo

Đurić sa kolegom iz Angole: Angola je ostala strateški partner po ključnim pitanjima

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 6. jun 2024. • 14:19 •

Đurić sa kolegom iz Angole: Angola je ostala strateški partner po ključnim pitanjima

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Angole Teteom Antoniom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji i istakao da je Angola ostala naš strateški prijatelj po svim ključnim pitanjima i da prijateljstvo koje traje 50 godina se i dalje razvija.

Đurić je rekao da mu je čast i zadovoljstvo da ugosti delegaciju iz Angole sa kojom nas veže prijateljstvo koje traje više od 50 godina i zahvalio Angoli na podršci oko svih ključnih tema.

„Po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta KiM, Angola je ostala naš nepokolebljivi strateški saveznik iz južnog dela Afrike. Po pitanju nedavne rezolucije o Srebrenici, Angola je bila na strani stabilnosti, uzdržala se od glasanja i mi to nećemo zaboraviti“, rekao je Đurić.

Srbija je ponosna, kako je istakao ministar, što je bila deo država koji su podržale antikolonijalnu borbu.

„Beograd je bio prva prestonica u ovom delu sveta koja je priznala nezavinost Angole“, rekao je on.

Đurić je istakao da Srbija vodi slobodarsku i samostalnu spoljnu politku i da sa Angolom jača svoje veze.

„Srpske firme u Angoli odlično posluju, u prehrambrenoj, energetskoj sferi. Otvaraju se nova mesta u Angoli, donosi se korist za privrede obe zemlje. Želimo da ovu stratešku saradnju povećamo, da ugovorne obaveze uvećamo“, rekao je on.

Đurić je dodao da je danas potpisan ugovor o međusobnom priznavanju akademskih priznanja i dodao da u Srbiji već ima studenata koji su došli da studiraju.

„Danas smo se dogovorili i da posle više decenija obnovimo rad Komiteta za trgovinsku i ekonomsku saradnju i da ove godine imamo i prvu sednicu“, rekao je ministar.

Đurić je dodao da Srbija želi da bude „ulazna kapija za prijateljsku Angolu kada je reč o ovom delu Evrope“,

Đurić je zahvalio ministru spoljnih poslova na poseti i dodao da uskoro očekuje i posetu predsednika Angole Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Angole zahvalio je na toplim rečim dobrodošlice i dodao da postoje odlični bilateralni odnosi između dve zemlje.

„Potrebno je da nastavimo da razvijamo saradnju i da podržavamo zajedničke ciljeve. Angola sledeće godine slavi 50 godina priznanja države od strane Srbije“, dodao je on.

Istakao je da se razgovalo i o preduzetnicima sa obe strane, kako može da se poboljša privreda i šta može Srbija da ponudi Angoli po pitanju industrijalizacije.

Dodao je da je ovo njegova treća poseta Srbiji i da to govori o odnosima dve zemlje.

On je rekao da je Angola deo Unije za slobodnoj trgovini u Africi, da ima prostor da se proširi dalje.

Ministar spoljnih poslova Angole je dodao da je potrebno da se olakša i turistička razmena i vizni režim i zahvalio ministru Đuriću i Srbiji na podršci i na međunarodnoj sceni.

 

Foto: Tanjug, Nemanja Jovanović

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena