Yunet
 

Društvo

Sve spremno za završni ispit i upis budućih srednjoškolaca

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. jun 2024. • 14:40 •

Sve spremno za završni ispit i upis budućih srednjoškolaca

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović poručila je danas svršenim osnovcima da u srednjim školama u našoj zemlji ima dovoljno mesta za sve i da ne treba da brinu za upis.
Đukić Dejanović je na konferenciji za novinare, povodom predstojećeg završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja i upisa učenika u srednje škole, istakla da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.
Ona je podsetila na to da završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje obrazovanje odraslih osoba.
Završni ispit realizovaće se 17, 18. i 19. juna, dok odrasli ovaj ispit polažu 17. juna. Učenici će rešavati zadatke iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, matematika i iz izbornog predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, istakla je Đukić Dejanović.
Ministarka je objasnila da testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i na portalu „Moja srednja školaˮ biće objavljeni u petak 21. juna.
Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor, koji je, kako je rekla, moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem, a konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 24. juna.
Prema njenim rečima, važno je da đaci završni ispit rade bez treme, da pažljivo rešavaju zadatke i da veruju u sebe i samim tim uspeh neće izostati.
Popunjavanje liste opredeljenja je 25. i 26. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po srednjim školama i obrazovnim profilima je 1. jula, objasnila je Đukić Dejanović.
Ministarka je ukazala na to da se svi planirani postupci i aktivnosti sprovode za sada u najboljem redu, iskazavši zahvalnost na angažovanosti i posvećenosti svima koji su uključeni u ovaj proces – Fakultetu organizacionih nauka, MUP-u, JP „Pošta Srbijeˮ, Kancelariji za informacione tehnologije i e-upravu, Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Ministarstvo prosvete u učenicima i njihovim roditeljima vidi partnere i uvažava njihovo mišljenje o čitavom ovom procesu, zaključila je Đukić Dejanović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena